Sivut

lauantai 8. tammikuuta 2022

Hurmaavan murhaajan tarina

 

Kuva: BBC Sounds / Podcasts


How To Kill Your Family

Äänikirja/Podcast

BBC Sounds

10 jaksoa

Kirja: Bella Mackie

Lyhennetty versio: Rowan Routh

Lukija: Ell Potter


Brittiläisen Bella Mackien romaanin pohjalta toteutettu BBC:n draamapodcast How To Kill Your Family asettaa kuuntelijan hankalaan asemaan. Kun kuuntelee minämuotoisen kertojan hienostunutta, nokkelaa, ironista, hauskaa ja kekseliästä tarinaa, voi helposti samaistua murhaajan näkökulmaan. Ainakin näin kävi minulle itselleni. Onko fiktiiviseen murhaajaan samaistuminen moraalinen ongelma vai luonnollinen seuraus käsikirjoituksen ovelista ratkaisuista?


How To Kill Your Family -podcastin kertoja on nimeltään Grace Bernard. Tässä kannattaa heti huomioida päähenkilön ironinen etunimi. Sanakirjamerkityksiä sanalle grace ovat mm. viehkeys; suosionosoitus; hyvä ominaisuus ja armo (erityisesti uskonnollisessa yhteydessä). Päähenkilön murhaavassa elämäntavassa nämä attribuutit heittävät kuperkeikkaa.

 

Gracen äiti on ranskalaissyntyinen Marie Bernard, joka tuli Lontooseen tavoittelemaan menestystä mallin uralla, mikä ei toteutunut naisen kauneudesta huolimatta. Lontoon yökerhoissa juhliessaan hän tutustuu Gracen tulevaan isään, rikkaan ja yläluokkaisen suvun jälkeläiseen, Simon Artemisiin. Simon hylkää raskaaksi tulleen Marien ja jättää tämän omansa onnensa nojaan. Koko rikas suku väheksyy Marieta, joka myöhemmin joutuu raatamaan kahdessa työssä elättääkseen perheensä.


Podcastin asetelma, jossa brittiläisen luokkayhteiskunnan varallisuuserot on viety huippuunsa, onnistuu nostattamaan kuuntelijan oikeudentajun ja jopa kostonhalun. Eiköhän niiden rikkaiden ja omahyväisten paskiaisten olisikin syytä kuolla. Tähän suuntaan kuuntelijan ajattelu luisuu helposti.


Koska tässä mustalla huumorilla kuorrutetussa tarinassa tapahtumat ja tulkinnat kuvataan vain päähenkilön näkökulmasta, sivuhenkilöiden kuvaus on yksipuolistavaa ja epäinhimillistävää. Kaikki Artemis-suvun jäsenet esitetään kuin yläluokkaisten perversioiden ruumillistumia.


Gracen isovanhemmat Jeremy ja Catheline ovat Espanjan Aurinkorannikolla Marbellassa tuhlaamassa rahojaan kasinoihin, Lee-setä käy Lontoon Chinatownin paheellisilla seksiklubeilla pervoilemassa, Janine diivailee ylellisessä älykodissaan, Bryony-serkku on ärsyttävän omahyväinen influenseri, jonka sometili on täynnä itserakkaita selfiekuvia. Sentään Andrew-serkku yrittää pyristellä eroon rikkaan sukunsa vaikutuspiiristä, jossa raha on tärkeintä. Andrew osallistuu vapaaehtoiseen tiedeprojektiin, jossa tarkkaillaan sammakoiden parittelukäyttäytymistä lammikolla.


Jos ylipäänsä on olemassa viihteellisiä murhia, niin tässä podcastissa niitä on tarjolla. Artemis-suvun jäsenet murhataan toinen toistaan yllättävimmillä tavoilla. Aivan kuin podcast pyrkisi viestittämään, että jos nyt tosiaan on aivan pakko tappaa muita ihmisiä, eikö homman voisi hoitaa edes tyylikkäästi ja panostaa murhaamisessa taiteellisiin vaikutelmiin! Ei siis mitään tympeää kännipuukotusta, rahvaanomaista ampuma-aseella räiskimistä tai mautonta pesäpallomailalla hakkaamista.


Ärsyttävän influenserin murhaa varten Grace joutuu tekemään taustatyötä. Hän saa selville, että Bryony on vaikeasti allerginen persikoille, mutta samalla hän on erittäin perso ilmaisille kosmetiikkalahjoille. Näiden pohjalta Grace keksii nerokkaan suunnitelman. Hän valmistaa persikkaa sisältäviä kosmetiikkatuotteita ja lähettää ne inhokilleen postissa. Nainen kokeilee tuotteita ja kuolee allergiseen anafylaktiseen shokkiin. Grace lukee ”ikävästä” tapauksesta lehdestä.


Nöyryyttämisestä ja kuristamisesta nauttiva Lee-pervosetä kuolee tukehtumalla seksiklubilla ”onnettomuudessa”. Sammakkojen parittelua tarkkaileva Andrew-serkku hukkuu sammakoiden liman täyttämään lampeen. Lihasrelaksanttilla terästetyllä viinilasillisella on saattanut olla osuutta ”tapaturman” kanssa. Isovanhemmat kuolevat, kun heidän autonsa syöksyy rotkoon vuoristoisella tiellä. Kohta paikalle ilmaantuu nuori nainen, joka sumuttaa alkoholipitoista parfyymia ja heittää palavan tulitikun päälle. Nainen luikkii pois ennen kuin tuli räjäyttää koko bensatankin.


Kaikkein kekseliäimmin toteutettu murha on älykodin hakkerointi. Asukas lukitaan saunaan hakkeroimalla sähkölukko ja kiuas kuumennetaan täysille. Asukas ei pääse pois tulikuumasta saunasta, ja kuolee vähitellen nestevajaukseen. Teini-ikäisestä hakkeri-Petestä meinaa tulla Gracelle ongelma, koska teinipoika lähettää naiselle seksuaalissävytteisiä viestejä. Nainen vapautuu nuorukaisesta viljelemällä runsaasti raamatunlauseita vastauksissaan, vaikka ei ole tippaakaan uskonnollinen.


Vaikka nämä fiktiivisen podcastin kekseliäät murhat viihdyttivätkin (onpa se moraalitonta tai ei), tosielämän henkirikokset hyytävät. Telkkarista olen seurannut esimerkiksi dokumenttisarjaa 10 suomalaista sarjamurhaajaa. Kammottavista tapauksista on jäänyt mieleen muun muassa sarjahukuttajan, sarjakuristajan ja hammasmurhaajan tapaukset. Nämä murhat eivät fiktiota vaan totisinta totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti