Sivut

maanantai 20. joulukuuta 2021

Podcast Madness


Uncanny. Bad People. I´m Not A Monster. Fake Heiress. Gangster. The Doorstep Murder.The Missing Cryptoqueen. Death in Ice Walley. The Strange Death of Innes Ewart. The Orgasm Cult. The Battersea Poltergeist. Deadhouse.

BBC Sounds / Podcasts


True Crime -genre koukuttaa. Nyt tiedän sen omasta kokemuksestani. Yllä olevat nimet ovat BBC:n englanninkielisiä podcasteja. Olen kuunnellut ne kaikki alusta loppuun tämän vuoden aikana. Esittelen tässä blogitekstissäni muutamia podareita tarkemmin, niitä jotka ovat tehneet minuun kaikkein suurimman vaikutuksen viime aikoina. Joistain podeista olen kirjoittanut jo aikaisemmin, kuten The Battersea Poltergeist ja Fake Heiress.


Keskityn tässä blogitekstissäni kolmeen podcastiin: yliluonnollisia ilmiöitä käsittelevään Uncanny-podariin, todellisia rikostapauksia syväluotaavaan podiin Bad Peopleen ja yhä ratkaisematonta rikosmysteeriä käsittelevään podcastiin Death in Ice Walley.


Death in Ice Walley. BBC Sounds / Podcasts

 

Kaikkein eniten mieleeni on jäänyt kummittelemaan ratkaisematon murha 1970-luvun Norjan Bergenistä, jota pengotaan NRK:n Marit Higraffin ja BBC:n Neil McCarthyn käsikirjoittamassa ja juontamassa podcastissa Death in Ice Walley.


Keskiaikaiseksi kuolemanlaaksoksi nimetystä Isdalenista löydettiin kuolleen naisen osittain palanut ruumis vuonna 1970. Yhä vieläkään ei tiedetä varmuudella, kuka nainen oli, minkä maan kansalainen hän oli, millä asioilla hän liikkui Norjassa, miksi hän päätyi metsäiseen laaksoon, miten hän kuoli, tappoiko hän itsensä vai murhattiinko hänet.


Rikospaikkatutkimuksissa selvisi, että naisen vaatteista kaikki tuotemerkit oli leikattu pois. Tämän on uskottu todistavan, että nainen halusi peittää alkuperänsä. Ruumiinavauksessa naisen mahalaukusta löytyi barbituraatteja, joista osa oli imeytynyt, osa imeytymättä. Barbituraattien yliannostus saattaa viitata siihen, että Isdal Woman on pakotettu nielemään tappava annos lääkkeitä. Rikospaikalta löytyi myös nuotion jäänteitä, ainakin yhden todistajan mukaan. Voiko kyseessä kuitenkin olla onnettomuus tai itsemurha?


Vielä oudompaa tapauksessa oli läheiseltä Bergenin juna-asemalta löytynyt matkalaukku, joka todettiin sormenjäljen perusteella kuuluvan naiselle. Matkalaukku sisälsi useita väärennettyjä passeja, koodikielellä kirjoitettuja muistiinpanoja (esim. ML 23N MM), peruukkeja, silmälaseja ilman vahvuuksia ja muun muassa keskieurooppalaisesta erotiikkaliikkeestä ostettu tulitikkuaski.


Podcastissa spekuloidaan, toimiko Ice Walley Woman mahdollisesti agenttina, kuriirina tai prostutioituna. Agentiksi hänen toimintaa kuvataan liian huomiota herättäväksi. Hän puhui englantia murtaen ja muutoin pääasiassa saksaa. Nainen pukeutui hienoihin vaatteisiin, käytti karvahattua, hänen kultapaikkaiset hampaansa välkehtivät, hän haisi halvalle parfyymille ja valkosipulille, käyttäytyi oudosti hotelleissa. Esimerkiksi ollessaan itse sisällä hotellihuoneessa hän työnsi huonekalun käytävälle ja lähtiessään pois huoneesta, raahasi huonekalun takaisin sisälle. Voisiko hän sittenkin olla mielenterveydeltään järkkynyt rikas leski, joka on lähtenyt toteuttamaan omaperäistä agendaansa?


Toimintaa agenttina tai kuriirina ei suljeta podcastissa pois, koska naisen on havaittu liikkuneen kylmän sodan aikaisissa, huippusalaisissa norjalaisissa Penguin-ohjusten testauspaikoilla ja yrittäneen hakeutua keskusteluyhteyteen meriupseerin kanssa. Podcastissa väläytetään mahdollisuutta, että nainen on saattanut kuulua alueella mahdollisesti toimineeseen vakoilurinkiin. Hänen epäillään tehneen virheen ja päätyneen omiensa murhaamaksi.


Podcastia kuunnellessani vertani alkoi hyytää viimeistään siinä vaiheessa, kun alkoi valjeta, minkälaiseen salaisuuksien vyyhtiin rikostapaus oli kiedottu. Rikostutkinnan aikana rikostodisteita katosi, kaikkien silminnäkijöiden havaintoja ei kirjattu raportteihin, silminnäkijähavainnot ja rikosraportit olivat osin ristiriidassa keskenään. Norjan salainen poliisi astui mukaan tutkintaan ja paikallisen poliisi tutkinta keskeytettiin äkillisesti. Kaiken salakähmäisen toiminnan takia mielessäni käväisee eräs niin kammottava ajatus, etten edes viitsi kirjoittaa sitä tähän blogitekstiini.


Kuolleen naisen identiteettiä yritetään selvittää uusimpien tieteellisten tutkimusmenetelmien avulla. Ruumiinavauksen yhteydessä Isdalenin naiselta irrotettiin kultapaikkaiset hampaat, jotka viedään laboratorioihin tutkittavaksi isotooppianalyysiin ja C14-radiohiiliajoitukseen. Laboratoriotutkimuksen avulla ja samanaikaisesti muita selitysmalleja poissulkemalla pidetään todennäköisenä, että Isdalenin nainen on saattanut elää lapsuutensa 1920-30-lukujen natsipesäkkeessä Nürmbergissä ja nuoruudessaan siirtyneen Saksan ja Bergian tai Ranskan välisen rajan tuntumaan. Podcastissa spekuloidaan, olisiko nainen voinut olla juutalainen, joka jahtasi natsirikollisia tai etsi kadonneita sukulaisiaan.


Mitään lopullista ratkaisua lähes puolivuosisataiseen piinaavaan rikosmysteeriin ei podcastissa saada. Kauhu valtaa mielen. Epätietoisuus on kammottavaa. Podcastissa avoimiksi jääneiden rikostapausten todetaan kuormittavan ihmisten mieliä. Isdalin tapausta verrataan Olof Palmen tai JFK:n selvittämättömiin murhiin. Suomessa ehkä eniten hyytää Kyllikki Saaren suohauta ja kadonneiden ihmisten tapaukset.


Podcastin äänisuunnittelu vain korostaa Isdalenin tapauksen karmeutta: äänimaisemassa kuuluu toistuvasti sateen ropinaa kuin viestiäkseen ”olet yksin metsässä, sataa, kastut, palelet, alkaa hämärtää, eksyt, et löydä pois, kuolet metsässä, yksin”. Tämän lisäksi ääniraidalla soi kylmän metallinen musiikki, karmiva korkeaääninen vokaalinen laulu kuin kuolinhuuto ja epäselväksi muokattu ihmisen puheääni, kuin viestejä vieraan maan agentilta tai ääniä haudan takaa.


Uncanny. BBC Sounds / Podcasts


 

Death in Ice Walley on tähän asti kuuntelemistani podcasteista pelottavin. Sen sijaan Danny Robinsin juontama Uncanny-podari, joka käsittelee nykyajan brittien raportoimia yliluonnollisia tapauksia, ei pilannut yöuniani vaikka kuuntelin jaksoja juuri ennen nukkumaan menoa.


Ainekset pelkoreaktion syntymiseen on olemassa, käsitelläänhän podcastissa ufohavaintoja, kummittelua vanhoissa kartanoissa, kuolleen ilmestymistä ja meediokohtaamista, itsemurhayrityksen keskeyttämistä enkelin pelastavalla väliintuloon ja pahantahtoisen energian riehumista yliopiston opiskelija-asuntolassa Belfastissa 1980-luvulla. Belfastin paranormaalissa tapauksessa ei ainakaan voi väittää, etteikö akateemisesti menestynyt kokija olisi riittävän älykäs ja selväjärkinen. Tässä kohtaa näkyy brittiläisen kulttuurin ero suomalaiseen kulttuurin, koska en oikein usko että suomalaisen Teknillisen korkeakoulun professori voisi kertoa julkisesti kärsineensä teekkariasuntolassa paranormaalista toiminnasta, paitsi ehkä vappupilana!


Pidän Uncanny-podaria onnistuneena, koska siinä paneudutaan tosissaan eri ihmisten kokemusmaailmoihin. Yliluonnollisia kokemuksia ei tyrmätä tai pilkata, vaan spekuloidaan mahdollisia selitysvaihtoehtoja kahden ääripään välillä: believer (yliluonnollisuuteen myönteisesti suhtautuva) ja skeptic (yliluonnollisuudelle luonnollisia selityksiä etsivä henkilö, joka saattaa olla brittiläisessä yliopistossa tutkijana parapsykologian laitoksella, kyllä tämä on totta Brittilässä).


Bad People. BBC Sounds / Podcasts
 
Kolmas podari, jonka haluan vielä mainita lyhyesti tässä blogitekstissäni, on Bad People. Sitä juontavat kanadalainen kriminologi Dr Julia Shaw ja Tanskasta Isoon-Britanniaan kotiutunut stand up -koomikko Sofie Hagen.


Rikoskeissejä ja harmaalla alueella liikkuvissa tapauksissa käsitellään laajalla skaalalla, esimerkkeinä vaikkapa Belle Gibsonin pseudotieteelliset terveysväittämät, taloudellista hyötyä tavoittelevat huijaussoitot, miespuoliset raiskauksen uhrit, Jonestownin uskonnollisen kultin joukkoitsemurha, omien lasten murhaaminen, kouluampujat, salaliittoteoreetikot, Horrorhaus Höxterin sadistiselta murhaajalta vaikuttava autistinen kiduttaja, Harvey Weinstein Hollywoodin saalistajana, aasialainen sarjamurhaaja Charles Sobhraj, Piggy Palacen sarjamurhat jne.


Bad People käsittelee myös laajempia ihmisryhmiä koskevaa rikollista toimintaa tai kaltoinkohtelua kuten esimerkiksi Kanadan alkuperäiskansojen riistoa sisäoppilaitoksissa, natsirikollisia ja Tuskesee Traumaa, jossa mustaihoisille amerikkalaisille tartutettiin tahallaan syfilis lääketieteellisen tutkimuksen varjolla.


Varsinaista joulutunnelmaa ei näissä podcasteissa ole tarjolla, mutta tällä hetkellä BBC Soundsilla on ajankohtaisosio nimeltä Christmas Listening, mutta siinäkin on ensimmäisenä tyrkyllä pahalta kalskahtava podcast You´re Dead To Me, jonka jaksossa paneudutaan keskiaikaiseen joulunviettoon. 

 

Jos kiinnostelee, googlaile BBC Sounds Podcasts  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti