Sivut

sunnuntai 11. huhtikuuta 2021

BBC:n dystopia-podcast

 

Kuva: BBC

Body Horror

BBC Podcast, 2020

6 episodia

Genre: draama, scifi, fantasia

 

Veltostuuko vartalosi? Roikkuuko lihasi? Näkyvätkö ikääntymisen merkit ihollasi? Rypyt, juonteet, mustat silmänaluset, silmien samentunut väri. Eivätkö päät enää käänny, kun astut huoneeseen? Tunnetko olevasi näkymätön? Mitätön. Yhdentekevä. Eikö saavutuksiasi arvosteta? Kiilaavatko nuoremmat ja kauniimmat ohitsesi työpaikkasi arvoasteikossa? Eikö kukaan enää arvosta kognitiivisia kykyjäsi, nopeaa älyäsi ja ongelmanratkaisukykyäsi? Tuntuuko, että nuorekas ulkonäkö on tärkeämpi kuin henkiset kyvyt?


Oletko harkinnut kauneuskirurgiaa? No, oletpa tietysti. Botoxia ja muita fillereitä, rasvaimuja ja implantteja. Kauhea, loputon urakka. Rahaa palaa eikä lopputulos kuin kestä kuin kuukausia tai vuosia. Taas sama rumba alusta. Mitäpä jos voisit korvata koko rapistuvan ruhosi nuoren kauniin naisen vartalolla? 2020-luvun reaalimaailmassa tämä ei vielä valitettavasti ole mahdollista, mutta jospa siirrymme 2050-luvulle dystooppiseen, brittiläiseen podcastiin Body Horror, jonka bongasin BBC:n sivulta.


Lucy Catherinen käsikirjoittamassa fiktiivisessä podcastissa 40-vuotias päähenkilö Caroline Dorothy McAleese (Jill Halfpenny) asuu rahtilaivan kuljetuskonteista kyhätyssä, valtavaa ruumisarkkua muistuttavassa urbaanissa kodissaan. Hän asuu yksin. Juttuseurana hänellä on kaikkitietävä tietokone, joka toteuttaa hänen kaikki käskyt ja tietää kaiken, mutta ei kykene tunneilmaisuun. Työssä hän käy Beyond Life Corporation -yhtiössä, jonka erikoisalaa on post life industry eli kuolemanjälkeiseen elämään liittyvät palvelut, kuten ruumiiden säilytys, maskeeraus ja hautajaisten järjestäminen. Yhtiö tarjoaa myös uutta mullistavaa palvelua, body exchange -operaatiota, jossa asiakkaalta säilytetään vain pää ja koko alaruumis vaihdetaan nuoren ja verevän kuolleen naisen vartaloon. Uusi teknologia pystyy liittämään osat yhteen ja herättämään kuolleen eloon.


Caroline Dorothy McAleesella käy hyvä tuuri. Tietokoneääni ilmoittaa hänelle puhelimessa, että hän on voittanut 30 miljoonaa dollaria kansalaisarvonnassa, jossa voittaja arvotaan sosiaaliturvatunnuksen perusteella. Nyt Carolinen ei enää tarvitse murehtia sitä, että algoritmipohjainen digitaalinen ääni on luokitellut hänen ulkonäkönsä arvosanaksi F eli failed, hylätty. Kliininen ylipaino ja ikääntymisen merkit eivät enää haittaa. Caroline päättää sijoittaa seitsemän miljoonaa dollaria lahjoittajaruumiiseen. Ruumis on peräisin pyöräilyonnettomuudessa menehtyneeltä, juuri 18 vuotta täyttäneeltä naiselta, joka on ennen kuolemaansa päättänyt lahjoittaa ruumiinsa tieteelle, kuinkas ollakaan.


Body exchange -leikkauksen toteuttaa 96-vuotias kirurgian professori Griffiths, jolla on 34- vuotiaan vartalo. Operaatio on pitkälle automatisoitu robottikirurgien avulla. Leikkauksen jälkeen potilasta pidetään keinotekoisessa koomassa 160 päivää. Tämän jälkeen alkaa sopeuttaminen uuteen kehoon. Prosessi on sekä henkinen että fyysinen.


Kun Caroline vihdoin pääsee baanalle uusine uljaine kehoineen, hän saa osakseen paljon huomiota ja ihailua. Miehet parveilevat hänen ympärillään ja hän muuttuu seksuaalisesti yliaktiiviseksi. Uuden energisyytensä ja itseluottamuksensa turvin hän päättää palata takaisin yhtiön myyntityöhön. Aikaisempi työ ruumiiden maskeerajan saa jäädä. Uusi, fressi ulkonäkö takaa menestyksen myyntityössä.


Lyhyen nousukiidon jälkeen alkavat ongelmat. Caroline huomaa persoonallisuutensa muuttuneen. Kävellessään puistossa hän saa äkillisen raivokohtauksen ja potkaisee pientä, söpöä koiraa. Ennen vartalonvaihto-operaatiota hän oli aina suhtautunut koiriin hellyydellä. Illallisella lähentelevän myyntijohtajan kanssa, Caroline tökkää haarukan miehen reiteen. Ennen väkivaltaista impulssia hän kuulee päässään vieraan äänen: Stab the dirty bastard!


Muuntunut persoonallisuus häiritsee naista niin paljon, että hän päättää hakeutua psykoanalyysiin. Psykoanalyytikko Mendez arvelee, että Carolinen ”vaihtovartalon” soluihin on säilöytynyt edellisen omistajan ”kaikuja”. Ne säteilevät mieleen, aivan kuin amputoitu ruumiinosa kummittelee aavesärkynä aivojen muistissa.


Ongelmat vain yltyvät, kun keho alkaa hyljeksiä itseään. Caroline päätyy sairaalaan, jossa hän alkaa epäillä, onko kyseisen firman toiminta eettisellä pohjalla. Ovatko vaihtovartalot kuolleet luonnollisen kuoleman? Onko heidän ”vartalonluovutustestamentti” aito vai väärennös? Podcastin loppua kohden kuviot muuttuvat entistä hämärimmiksi. Vyyhtiin on sotkeutunut vartalonvaihdon itsehoitoryhmän Mel, jonka omissa tutkimuksissa sairaalan toiminnasta löytyy kaikenlaista, mikä ei kestä päivänvaloa.


Body Horror -podcast kritisoi nykyajan ulkonäköpainotteista elämäntapaa. Siinä on viety äärimmilleen ajattelutapa, että ulkokuori ratkaisee eikä sisuksilla ole mitään merkitystä. Moni kakku päältä kaunis, ja se riittää. Olkoonpa sisukset täynnä mätää ja kuolleiden luita, kirjaimellisesti.


Podcast pyrkii fiktion keinoin selvittämään, tuleeko ulkonäön muokkauksessa raja vastaan missään vaiheessa. Jos et pidä hiustesi väristä, värjää ne. Jos ihosi on epätasaisen tai elottoman värinen, turvaudu meikkeihin. Jos läski löllyy, mene rasvaimuun. Jos muodot eivät miellytä, asennuta implantit rintoihin ja pakaroihin. Jos sääresi ovat liian lyhyet, napsauta luut poikki ja venytä jalkasi sopiviin mittoihin. Jos tavoittelet extreme-ulkonäköä, asennuta kallosi ihon alle metallilevy ja kiinnitä siihen sarvet magneetilla. Jos haluat silmäsi valkuaisen tummaksi, ruiskuta silmämunaan mustetta. Jos näkökykysi tuhoutuu, ehkä se on riskin arvoinen. Jos haluat kaksihaaraisen kielen, maksa siitä että joku halkaisee kielesi. Jne jne.


Ei menneinä vuosisatoina sen fiksumpia oltu. Jos avioon haluat, panosta pieniin jalkoihin, estä jalkaterisi kasvu typistetyillä, kiinalaisilla lootusjaloilla. Jos et meinaa mahtua kureliiviin, sahauta alimmat kylkiluut poikki. Jos olet vähällä pyörtyä tiukasti nyöritetyssä korsetissa, älä välitä, näytäthän muodikkaalta. Jos haluat vaalentaa ihoasi, syövytä ihosi lyijynvalkoisella puuterilla. Ja niin edelleen. Lista ei lopu koskaan.


Body Horror -podcast ottaa kantaa myös lääketieteen mahdollisuuksiin. Kuinka pitkälle terveyttä ja nuorekkuutta voi edistää? Painopiste podcastissa on kuitenkin sanalla horror, kauhu. Urbaanilegendoissa väitetään, että esimerkiksi sydämen elinsiirron kokeneista potilaista osa saa leikkauksessa kylkiäisenä myös lahjoittajan muistoja. Eihän sen pitäisi olla mahdollista. Muistot tallentuvat aivojen hermosoluihin, eivät sydämeen. Entäpä tapaus jossa silmän verkkokalvo siirrettiin uudelle potilaalle ja tämä alkoi nähdä kuvavälähdyksiä murhasta. Potilas vaati lääkäriä kertomaan, kenen verkkokalvon hän on saanut. Selvisi, että väkivaltarikollisen. Potilas vaati vaihtamaan verkkokalvon uusiin. Samalla hänen toinen hänen silmistään sokeutui. Mutta myös murhavisiot loppuivat.

 

Linkki BBC:n Body Horror -podcastin episodeihin:

 https://www.bbc.co.uk/programmes/p086934c/episodes/player

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti