Sivut

lauantai 26. lokakuuta 2013

Käväisy Helsingin kirjamessuilla

TAPAHTUMA  ---  Helsingin kirjamessut (24.-27.10.2013, Messukeskus, Helsinki)

Viime vuoden kirjamessuista kirjoittamani blogiteksti oli ehkä jossain määrin epäasiallinen. Tänä vuonna olen jo ehtinyt kirjoittaa yhden, epäasiallisen tekstin kirjamessuista. Nyt aion tehdä täyskäännöksen ja kirjoittaa tämänvuotisista Helsingin kirjamessuista niin asiallisen, kuivan ja lyhyen tekstin kuin ikinä vain pystyn. Kävin kirjamessuilla eilen perjantaina.

(Kuvassa mm. Olli Siren, Johanna Sinisalo, Siiri Enoranta ja Matti Vanhanen)
Dystopioista keskustelevat kirjailijat Johanna Sinisalo ja Siiri Enoranta, Matti Vanhanen ja Olli Siren. Dystopia on utopian vastakohta.

(Kuvassa Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen, Jaakko Yli-Paavola ja Anna-Liisa Haavikko)
Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola ovat yhdessä kirjoittaneet Suomen murrekirjan. Haastattelija Anna-Liisa Haavikon kanssa he keskustelevat murteista ja Helsingin slangista, kirjakielestä, yleiskielestä ja kantasuomesta.

(Kuvassa Päivi Storgård oikealla)
Päivi Stogård on kirjoittanut romaanin Keinulaudalla. Romaani kuvaa vakavia mielialahäiriöitä.

(Kuvassa sketsihahmo Karim Z. Yskowicz oikealla ja Riku Siivonen(?))
Karim Z. Yskowicz (Jussi Vatanen) kertoo kirjastaan Somea somelaisille. Sketsihahmo kertoo työskentelevänsä myös yritysneuvojana. Työssään hän auttaa "pullaan joutuneita" yrityksiä. Sukulaisikseen Karim Z. Yskowicz mainitsee Karim Hotakaisen ja Karim Utrion.

(Pasi Heikura vasemmalla ja Juha Virkki)
Pasi Heikura on kirjoittanut kirjan Mistä puhumme kun puhumme jostain. Kirja käsittelee muun muassa kapteeni Haddockin kiroilua Tintti-sarjakuvissa, savumerkkejä sekä rallikuskin ja kartanlukijan välistä "pillikieltä".

20 kommenttia:

  1. Kävin lukemassa viime vuoden kirjoituksesi. Sehän oli hurmaavan asiallinen, ennen kaikkea erilainen, jota ominaisuutta arvostan.

    Tämä kirjoitus taas...tiukka asia-linja alusta loppuun...

    Minäkin olin messuilla eilen. Ihan ilman lonkeron vaikutusta. En kuunnellut ketään muita kuin ystäviäni, joiden kanssa olin liikenteessä. Kaksi kirjaa, toisen ostin, toisen sain.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kun arvostit viimevuotista "asialinjaani" ;) Tänä(kin) vuonna vedin niin kuivaa asialinjaa, että elimistöni kuivettui ja aloin kärsiä vakavasta nestevajauksesta. Siksi ajattelinkin tankata vähintään litran vettä.

    Et sitten jounutkaan lonkeroa! Ihan turhaan kahvilassa käydessäni katsoin yhtä lonkeroa juovaa naista. Ajattelin, että onkohan tuo SusuPetal. Ties mitä sekin nainen ajatteli liiallisesta tuijotuksestani! Saattoi vaikka traumatisoitua.

    Minulla oli aika tylsää olla messuilla "yksin" eli tuhannen ihmisen seurassa. Vakituinen messuseuralaiseni on nimittäin paennut ulkomaille. En ostanut messuilta yhtään kirjaa eikä kukaan myöskään lahjoittanut minulle yhtään kirjaa.

    VastaaPoista
  3. Sinähän olit bongannut varsin mehukkaita messuesiintyjiä. :)

    VastaaPoista
  4. Mehukkaita? Tarkoitat varmaan Karimia? Tai Pasi Heikuraa? Ehkä mehukkaat esiintyjät tasapainottivat kuivaa tekstiäni ;)

    VastaaPoista
  5. :D "kuiva" postaus, kiitos.
    ps. eikö Karimin näyttelijä ole Jussi Vatanen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HeidiBee, hyvä kun huomautit näyttelijän nimestä! Korjaan sen heti.

      Poista
  6. Seurasin joitakin samoja keskusteluja kuin sinä. Yksi tosi mehukas, jota pysähdyin seuraamaan ohi alkuperäisen suunnitelmani & varasuunnitelmani oli Pasa ja Atpo, Eniten vituttaa työ, haastattelijana Tuomas Enbuske. Oli kyllä ilotulitusta! Kerron omista kokemuksistani, kunhan olen vähän toipunut. Olin messuilla täydet päivät to ja pe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjatta, näytät olevan hyvässä messukunnossa, jos kahdesta päivästä selvisit! Hetken harkitsin tuota "Eniten vituttaa työ", mutta suunnitelmani romuttui nimeen Tuomas Enbuske. Kyseinen ihminen vaikuttaa makuuni liian nyrpeältä ja itserakkaalta. Voi tietysti olla, että olen erehtynyt.

      Poista
    2. Minullakin oli huono kuva hänestä, mutta tässä hän oli mies paikallaan. En ole kyllä katsonut hänen keskusteluohjelmaansa Enbuske ja Linnanahde, mutta mediassa hänestä on syntynyt todellakin itserakas kuva.

      Poista
    3. Marjatta, kyseisen keskusteluohjelman katsomista en edes harkitse. Enbuske oli äskettäin Totuuden torvet -huumoriohjelmassa. Olihan se siinä ihan siedettävä. Onneksi se ei ehtinyt ruveta mainostamaan ylivertaista(?) älykkyyttään. Sellaista en todellakaan jaksa kuunnella.

      Poista
    4. Joo, tämä korkean ÄO:n ja siitä johtuvan syrjinnän - yäk - toitottaminen on tosi pentumaista. En tiedä, miten hän onnistui olemaan tässä haastattelutilanteessa niin mukava, varmaan siksi että Pasalla ja Atpolla polla säteili vielä paljon nopeammin ja kirkkaammin.

      Poista
    5. Ja onko Enbuskella edes korkea ÄO? Onko se kuitenkaan Mensan jäsen? Käväisin pari päivää sitten Mensan sivuilla. Eipä näkynyt Enbusken pärstää ainakaan siinä suppeassa jäsenesittelyssä. Mensallahan ei tietääkseni ole tapana ottaa julkisuudessa kantaa, kuka on jäsen ja kuka ei. Eli suuren yleisön edustajana minulla ei ole mahdollisuutta ottaa selvää, onko Enbuske Mensan jäsen vai ei. Vai onko se jossain vaiheessa esittänyt virallisen todistuksen Mensa-jäsenyydestään? Ainakaan minun silmiini sellaista ei ole osunut.

      Poista
    6. Niinpä. Ainakin sen olen huomaannut, että älykkyytensä toitottajat eivät ole ainakaan viisaita. Ovat muka niin yksinäisiä siinä suurenmoisessa erilaisuudessaan, ja itse erottavat itsensä ihmeellisiin korkeuksiin. Ihmisessähän on monta puolta ja ehkä tärkein juuri se, että osaa olla sovussa sekä omissa nahoissaan että muiden kanssa.

      Poista
    7. Aivan, mahdollisesta Mensa-jäsenyydestä lässyttäminen ei viittaa ainakaan sosiaaliseen lahjakkuuteen (en ole itsekään sosiaalisesti lahjakas, mutta itserakkaudesta minua ei ole muistaakseni koskaan syytetty, mutta sen sijaan itsekeskeisyydestä).

      Yleensä jatkuva itsensä kehuminen ei herätä muissa ihmisissä ihailua, vaan lähinnä kyllästymistä. Toivottavasti Enbuske saa tämän vähitellen mahtumaan kalloonsa.

      Poista
  7. Kaikesta asiallisuudesta huolimatta taisi olla ihan hauska päivä :)

    VastaaPoista
  8. Kirsi, kyllä ainakin huumorimiesten jutut naurattivat! Ensi vuonna yritän olla vähän sosiaalisempi. Jos vaikka tekis jotain niinkin radikaalia kuin juttelisi jonkun kirjabloggaajan kanssa. Siis itselleni radikaalia, muillehan sosiaalisuus on ihan arkipäivää... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, eeei, ei ole sosiaalisuus arkipäivää. Minä tykkään haahuilla tuollaisissa tilaisuuksissa yleensä itsekseni. En edes tiennyt, että netistä tutut, siis lähes tuntemattomat, bloggaajat olisivat voineet laittaa nimilapun rintaan ja tavata toisiaan messuilla. Minä tapasin vain muita tuttuja ohimennen. Minusta on mukavaa myös shoppailla yksin ja joskus on kivointa matkustellakihn ihan yksin. Kai se on sitten epäsosiaalista ...

      Poista
    2. Marjatta, käsittääkseni blogger-nimilapun saaneet bloggaajat ovat olleet Kirjamessujen kutsuvieraita. Tietääkseni nimilappua ei ole voinut käydä oma-aloitteisesti vain hakemassa.

      Kyllä minäkin shoppailen yksin. Käyn elokuvissakin yksin, jos on joku upea leffa, joka "pakko" nähdä "välittömästi".

      Poista
    3. Jaa, no hyvä! Minä jo ajattelin, että joutuu tulevaisuudessa pakkoseurustelemaan ; ), vaikka itse olen Kirjamessu-kyselyissä juuri esittänyt bloggareille lisää yhteistä. Minusta tämä nettitapailu kirjoista keskustellessa on kivaa, nokakkain tykkään yleensä tavata vain vuosikymmeniä tuntemiani ihmisiä. Mutta eipäs sitä tiedä, miten vielä muuttuu. Aluksi suhtauduin blogikeskusteluihinkin jotenkin yrmeästi ja nyt on mieleni muuttunut täysin siinä asiassa.

      Poista
    4. Et kovin yrmeältä vaikuta, pikemmin aktiiviselta ;)

      Poista