Sivut

torstai 15. marraskuuta 2012

Mitä Fifty Shadesin jälkeen?


KIRJALLISUUS  ---  EL James: Fifty Shades -trilogia

Fifty Shades -kirjoja en ole lukenut, mutta en anna sen häiritä millään tavalla tämän postauksen kirjoittamista. Blogissa voi huoletta kirjoittaa ilmiöistä, joihin ei ole jaksanut perehtyä tai joista ei tajua hölkkäsen pölähtävää.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, EL Jamesin kohuttu Fifty Shades -viihdekirjat voi tiivistää kolmeen tekijään:
1) seksuaalisuuden marginaali-ilmiöistä (sadomasokismi) kirjoittaminen ja siirtymä kohti perinteistä heteroseksuaalisuutta
2) henkilöhahmojen vastakohtaisuus (menestynyt, rikas ja kokenut mies + köyhä ja kokematon nainen)
3) rönsyilevä ja pitkäveteinen kerronta, jossa ei päästä itse asiaan

EL James on siis räjäyttänyt potin sadomasokismin kuvauksellaan. Panokset varmasti kovenevat tämän jälkeen. Mitä extreme-ilmiöitä seuraavissa viihdekirjoissa kuvataan? Homoseksuaalisuutta ja siitä "paranemista" kohti "normaalia" heteroseksuaalisuutta? Fetissejä? Vai kenties transvestiitteja? Itsensäpaljastelua? Tai jotain 4D-dokumenttien (siis shock-umenttien) aihepiirejä kuten miehiä keräämässä naisten alusvaatteita? Tai naisia "esinerakkauden" kourissa (jos muistan oikein, eräässä jaksossa oli Eiffel-torniin rakastunut nainen, joka halaili "rakastettuaan" vai vannoi uskollisuuttaan)? Tai nainen, joka saa 10 minuutin välein orgasmin (kyllä, tällainen dokumentti on esitetty). Ehkä tämäkään ei riitä? Pyromaaneja? Nekrofiliaa?

Tai kuinka pitkälle henkilöhahmojen vastakohtaisuuden voi viedä? Rajat eivät varmasti tule ollenkaan vastaan, kun kyse on viihdekirjoista? Miten olisi sillan alla asuva rappioalkoholismi mies ja ylhäisönainen? Tai 500-kiloinen mies, joka on menossa mahalaukunpienennösleikkaukseen, törmää 40-kiloiseen anorektikkonaiseen? Tai sukupuolenvaihdosleikkaukseen menevä mies, joka rakastuu naiseen, joka on myös menossa vaihtamaan sukupuoltaan?

Entäpä rönsyilevä ja pitkäveteinen kerronta, jonka tavoitteena on ilmeisesti välttää kirjan leimaaminen pelkäksi pornografiaksi? Jaaritella voi monista aiheista, kun säästä, bussiliikenteen aikatauluista, markettien uusimmista erikoistarjouksista jne. Miksei voi myös kuvailla sivukaupalla päähenkilöiden käyttämien vaatteiden materiaaleja, valmistusta ja pesu-ohjeita.Tai kuvailla päähenkilön asunnon värimaailmaa seikkaperäisesti, esim. keittiön okrankeltaiset kaakelit, kamelinruskea parketti, kirsikanpunainen kirjahylly, sinapinkeltaiset verhot jne jne.

Anteeksi nyt vaan, kun sorruin kirjoittamaan tällaista. En vain voinut vastustaa kiusausta. Taistelin parodiointihaluani vastaan jo monen päivän ajan. Lopulta jouduin antamaan periksi, koska sormeni syyhysivät liikaa kirjoitusvimman takia.

Kyllä, tunnustan että tämä on lapsellista. Kyllä, olen omituinen (mutta en kuitenkaan niin omituinen, että alkaisin kirjoittaa viihderoskaa näistä aineksista). Mutta blogikirjoittamisessa pitää mielestäni olla tilaa kaikenlaiselle hölmöilylle. Johonkin hulluus täytyy kanavoida. Blogi toimii erinomaisesti huonojen ideoiden tunkiokasana.

6 kommenttia:

  1. Hyvä, että kirjoitit. Piristit kahvihetkeäni miellyttävästi eikä kaiken aina tarvitse olla niin vakavaa. Ei edes kirjallisuuden, jota ei ole lukenut ;D

    Minua odottaa Fifty shadesin eka osa hyllyssä. On odotellut jo aika kauan ja varmaan saa vielä odotella jonkin aikaa. En pidä kiirettä sen lukemisen kanssa, mutta tavoitteeni on kyllä lukea se joskus, kun kerran ostinkin.

    Rappioalkoholistiasetelma olisi kyllä kiinnostava. Pakkaa voisi sekoittaa siten, että tuo alkoholisti olisikin nainen ja mies edustaisi jalosukuista ylhäistä. Rappioneiti sitten lukisi päivät pitkät rättiensä pesuohjeita osana taistelua irti alkoholista tavoitteena oppia pitämään huolta edes kotihommista, jos ei nyt sentään itsestään.

    VastaaPoista
  2. Hyvä, kun pidit etkä vain suositellut lääkityksen lisäämistä tai intensiivistä psykoterapiaa, että saisin tällaisen roskan kitkettyä päästäni.

    Kehitit upeasti eteenpäin rappioalkoholistiasetelmaa! Fifty Shadesissakin olisi ollut mielenkiintoisempaa, jos nainen olisi ollut rikas ja kokenut (kuten EL James ilmeisesti itse on) ja mies ryysyköyhälistön edustaja ja kaikin tavoin onneton tapaus.

    Kai minunkin on jossain vaiheessa luettava näitä kirjoja, jos ei muuten niin selvittääkseni, ovatko ne niin huonoja kuin väitetään. ;)

    VastaaPoista
  3. Onneksi "repsahdit" houkutukseen ja kirjoitit tämän :D

    Kieltämättä minua on alkanut kiinnostaa sarjan aloitusosan lukeminen, mutta koska kirjojen ja siten myös kirjasarjojen kesken jättäminen on minulle vaikeaa olisin pakotettu lukemaan koko sarjan. Sitä en välttämättä kestäisi. Voisihan siinä tietenkin käydä niinkin, että tykästyisin sarjaan ;)

    VastaaPoista
  4. Repsahduksia sattuu ;)

    Olen harkinnut kirjan lukemista englanniksi, mutta saa nähdä miten käy. Ei kai sinua koko sarjaa tarvitse lukea. Olen siinä luulossa, että kirjasarjassa vain toistetaan yhtä ja samaa. Kyllä se varmaan selviää jo ekasta osasta, luulisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmasti tarvitsisi, mutta kun sisäänrakennettu pakkomielle sanoo, että luettava on kun kerran olen aloittanut ;D Opettelen kyllä eroon moisesta oireesta. Aion jopa jättää kirjan kesken, jos/kun tulee vastaan sellainen josta en kerta kaikkiaan saa mitään irti. Olenpa hurjana ;)

      Poista
  5. Mikäköhän tohon auttaisi? Hypnoosi? ;D

    VastaaPoista