Sivut

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Putous alkoi!!!

(Kuvat sivulta: mtv3 / Putous)

TELEVISIOSARJA  ---  Putous (2014)

Hillittömänä Putous-fanina olen revetä liitoksistani ja haljeta innosta. Putouksen alkua olen odotellut pitkään - ja eilen se alkoi! Ihanaa! Fantsua! Upeeta! Mahtavaa! Mieletöntä! Päräyttävää! Megalomaanista! Hillitöntä! Hysteeristä! Dityrambista! Ekstaattista! Kuumottavaa!

Joku saattaa ihmetellä, voiko kulttuuriblogissa kirjoittaa Putoksesta. Kyllä voi! Putous edustaa populaarikulttuuria. Eniten odotin tietysti sketsihahmoja, mutta ilahduin suunnattomasti myös parodiahahmoista.

Ensivaikutelman perusteella parhaiten nauruhermoihin osuu Aku Hirviniemen esittämä "mestari""muusikko" Slaikka Gustafsson. Hahmo ei osaa soittaa eikä ilmeisesti myöskään laulaa. Hän on puolikuuro ja vähäjärkisen oloinen. Haastattelijan esittämiin kysymyksiin Slaikka vastaa aina jotain sinne päin. Pahoin pelkään, että hahmon ulkoisena esikuvana on eräs, jo edesmennyt iskelmälaulaja, iik!


Ensimmäisen kohtaamisen perusteella minut sytytti myös Armi Toivasen esittämä "auttaja" Ymmi Hinaaja. Hahmossa tiivistyy yliempaattisuudessaan empatiakyvyttömän "ymmärtäjän" irvikuva, joka hymisee, hymyilee taukoamatta ja puhuu päälle. Hahmo ei vastaa mihinkään kysymykseen suoraan, vaan lähettää kaikki kysymykset bumerangina takaisin kysyjälle. Hahmo naurattaa sketsihahmona, mutta todellisessa elämässä tällainen ilmestys raunioittaisi kenen tahansa mielenterveyden alta aikayksikön.


Erittäin lupaavalta vaikuttaa myös Krista Kososen esittämä juorutoimittaja Sirkka "Sika" Vainola. Hahmo puhuu neuroottisesti, irvistelee ja esittelee kellertäviä hampaitaan. Vihdoinkin on maskeeraus osunut nappiin! Ihanaa, että suomalaisessa televisioviihteessä on luovuttu teipeistä ja vessapaperista maskeerauksessa!


Aikaisemmin Jukka Rasilan sketsihahmot eivät ole minua sytyttäneet, mutta nyt näyttelijä on repäissyt täysillä. Patologi Martin Niemi naurattaa mustalla huumorillaan. "Päivänavaus" tarkoittaa ruumishuoneella jotain ihan muuta kuin peruskoulussa... Toivottavasti Rasila jaksaa panostaa verbaalitykitykseen. Aina löytyy laululyriikkaa, jonka voi tulkita kokonaan uudella tavalla!

Mutta, mutta. Iina Kuustosen esittämä punavuorelainen hipsteripelle herättää niin voimakasti myötähäpeää, että nauruhermoni lamaantuvat. Viime vuoden voittajan, Jussi Vatasen, esittämä imatralaisneitokainen ei myöskään osu. Itäiset murteet eivät naurata meikäläistä, vaan lähinnä aiheuttavat pahoinvointisuutta.

Suuri kysymysmerkki on Riku Niemisen esittämä helppoheikkimäinen ilmaisutaidon ohjaaja. Hahmo vaikuttaa sietämättömältä ylettömässä hyväntuulisuudessaan ja nokkeluudessaan. Ensikohtaamisen perusteella on vaikea arvioida, miten hahmo kehittyy. Ehkä Putouksen jatkuessa hahmo hykerryttää (tai raivostuttaa) entistä enemmän. Toivon, että Riku Nieminen lisäisi hahmoon jotain akrobatiameininkiä! Koska Riku Nieminenhän on tanssija!

12 kommenttia:

 1. Pakko tunnustaa, että olen niin epäpopulaari tässä suhteessa, etten ole koskaan katsonut putousta.
  Minulla on traumaattinen suhde komiikkaan, useimmiten huomaan tuntevani enemmän myötähäpeää kuin hilpeyttä eli komiikka ei kamalan usein ole mielestäni hauskaa. Tai sitten huumorintajuni on vaan erilainen.

  Sitä vaan ihmettelen, että kamalan kapea tämä näyttelijärintama Suomessa, tuntuu, että nuo putouksen tyypit esiintyvät kaikissa leffoissa ja tv-sarjoissakin. Naamat kuluvat.

  Mutta onneksi ei kaikesta tarvitse tykätä. Ja kyllä minä aina joskus välillä naurankin jollekulle ;)

  VastaaPoista
 2. Voi voi. Itse olen katsonut kaikki muut Putous-kaudet paitsi ekan.

  Olet ehdottomasti oikeassa siinä että kaikki komiikka ei ole hauskaa. Eri ihmisillä voi olla todella erilainen huumorintaju. Mielestäni ei voi vaatia, että kaikki huumori naurattaisi kaikkia. Itseäni Putous naurattaa suurimmaksi osaksi, mutta on paljon suomalaista "paskahuumoria", joka lähinnä itkettää. Myöskään typerät, sovinistiset "vitsit" eivät ole koskaan vedonneet minuun.

  Toivottavasti löydät elämääsi huumoria tai hauskuutta muulla tavalla. Oma elämäni ei ole muutoin ratkiriemukasta, joten minulla on tarve nauraa komedioissa. Pidän huumoria jonkinlaisena ennaltaehkäisevänä terveydenhuoltona. Ilman toimivaa(!) huumoria olisin erittäin masentunut, ahdistunut, epätoivoinen, pessimistinen jne, joten siksi on "pakko" nähdä komediaa. Mutta kuten sanoit, kaikki ei sovi kaikille.

  Jos sinulla on tänään aikaa, kannattaa edes tsekata Putousta vilaukselta. Se tulee uusintana muistaakseni 17.25 maikkarilta. Tai jos haluat katsoa vain sketsihahmot, katso puoli tuntia lopusta. Jokin sketsihahmoista saattaa naurattaa sinua :-o Eihän sitä koskaan tiedä!

  VastaaPoista
 3. Huumori on tärkeää, nauru tekee hyvää. Todella upeeta on sarja, joka jaksaa naurattaa minua, samoin monet muutkin brittien tekemät jutut. Leffoista Spinal Tap ja Brianin elämä kutkuttavat.

  Luulen, että tuo toisinaan esiintyvä nurja suhtautuminen hauskuuteen juontaa alkunsa lapsuuden piilokamera-tvohjelmista. En ymmärtänyt, miksi oli hauskaa, kun jollekulle tapahtui huonosti. Vanhemmiten tajusin, että piilokamerassahan huumorin varjolla kiusataan ihmisiä tyyliin eihän kukaan nyt leikistä saa suuttua, se oli vain vitsi... Kouluissa on kuulema nollatoleranssi kiusaamisen suhteen (hmmm), tv:ssä opetetaan toisin.

  VastaaPoista
 4. Vau, meillähän on osittain samantyylinen huumoritaju! Fanitan myös Todella upeeta -sarjaa. Mulla on se tietysti dvd:llä, kuten myös Pikku-Britannia. Ja Spinal Tap on huippu! Kun ekan kerran näin sen, melkein kuolin nauruun (mikä on tavoitetasoni komedioissa). Brianin elämästä ei palaudu mitään mieleen.

  En ole pahemmin katsonut piilokamerasarjaa. En edes kutsuisi sitä komediaksi, komiikaksi tai edes huumoriksi. En tiedä, mitä sanaa siitä käyttäisi, ehkä huono viihde.

  Olen myös tuntenut ihmisiä, jotka ensin pamauttavat mitä tahansa "hauskoja" huomioita toisesta ja kohta ihmettelevät, että mikäs sulle nyt tuli ja vielä nauravat päälle, että kuka nyt leikistä suuttuu. Mielestäni tällaisella käytöksellä ei ole mitään tekemistä huumorin kanssa, vaan eiköhän se ole pelkkää vittuilua ja manipulointia. Todella tökerö tilanne on silloin, jos vittuilija on aikuinen ja uhri on lapsi.

  En tiedä, miten tuollaiseen pitäisi reagoida. Ehkä maksaa samalla mitalla takaisin ja sitten ihmetellä muka-viattomasti, että mistäs sä nyt suutuit. Maistakoon omaa lääkettään!

  VastaaPoista
 5. Mun suosikkihahmot on just ne, joista sinä taas et pitänyt. Elikkäs: Jäbä Leisson ja Antsku. Niin se huumori puhuttelee eri ihmisiä eri tavoilla. Hauskaa nähdä,mitä hahmot jatkossa keksivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin maikkarin sivulta, että juuri näitä kansa fanittaa. Toisella katselukerralla aloin vähän enemmän tykätä Jäbästä, mutta kyllähän se edelleen nolottaa. Vatasen puolustukseksi täytyy sanoa, että se osaa näytellä naista todella uskottavasti - vai liian uskottavasti? ;)

   Poista
 6. "punavuorelainen hipsteripelle"

  Vaatinee katsojan olevan pk-seudun ulkopuolelta, jotta osaa tälle nauraa? Osuu liian lähelle Punavuorelaista normimeinikiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miksi joku hahmo naurattaa, joku ei. Mielestäni huumoriin kuuluu olennaisena osana myös kiusallisuus, mutta välillä vain on liikaa...

   Poista
 7. Kuka on Ymmi Hinaajan esikuva? Onko sitä, siis ihan tietty henkilö?
  Ilmaisutaidon opettajaa en välittäisi edes tavata. Näin kohteliaasti sanottuna. :)
  Katsoin juuri Areenasta ensimmäiisen Putoukseni, osia siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Ymmillä ei ole esikuvaa. Jos on, kyllä säälittää ne ihmiset, jotka Ymmiä joutuvat kuuntelemaan ja katselemaan ;)
   En minäkään suurta osaa sketsihahmoista välittäisi tavata oikeassa elämässä. Mutta mitä rasittavampi tyyppi sketsihahmo on, sitä paremmin se toimii lavalla. Huumorihan perustuu usein liiotteluun ja kärjistyksiin, luulisin.

   Poista
 8. Sanokaa minun sanoneen, että patologi tai hipsteri voittaa - kuten kuuluukin!

  Jukka Rasila voi kehitellä patologille vaikka mitä iskelmien kautta:sulle silmäni annan, sy- sy- sydämestä puuttuu palanen jne. Tämä hahmo ei ole myöskään groteski kuten Krista Kososen juorutoimittaja.

  Iina Kuustosen hipsteri on loistava hahmo. Koulunpihoilla tulee toistumaan "mitä jäbä duunaa".

  Katselin Putouksen kolmi- ja kuusivuotiaan kanssa. Kaikki kolme olimme samaa mieltä parhaista hahmoista. Ja mistä pikkupojat erityisesti pitivät oli zumba-sketsi. Siitäkin olimme samaa mieltä. :)

  VastaaPoista
 9. Mustakin on ihan mahdollista, että hipsteri voittaa. Mitään vastaavaa ei ole aikaisemmin nähty televiizorassa. Kyllä mulle sopii erinomaisesti, jos Iina Kuustosen hahmo voittaa.

  Henk.koht. olen vielä tänäänkin nauranut itsekseni muusikon väärin kuulemisia. Haastattelijahan kysyi, että oletko duunannut hittejä ja muusikko kuuli väärin, että oletko duunannut hinttejä. Hauskaa! Miten se Aku Hirviniemi aina keksii? Vai onko Niina Lahtisella jotain osuutta asiaan?

  Odotan innolla että mitä sanottavaa patologilla on "asiakkailleen"! Sopiikohan tähän yhteyteen sanonta, että asiakas on aina oikeassa. ;)

  VastaaPoista