Sivut

torstai 29. joulukuuta 2016

Tajuntaa laajentava museokortti


Ostin museokortin. Se maksoi 59 euroa ja se oikeuttaa rajattomaan sisäänpääsyyn yli 230 museoon Suomessa. Kortti on voimassa vuoden ostohetkestä tai ensimmäisestä museokäynnistä lähtien. Tämänpäiväisessä museo-maratonissani laukkasin Luonnontieteellisestä museosta Amos Andersonin museoon ja sieltä Designmuseoon. Sitä ennen olen käväissyt museokortilla Tennispalatsin HAM-nykytaidemuseossa ja Kiasmassa.

Mielestäni museokortti on hyvä ostos seuraavista syistä:

1) säästää rahaa, jos vuoden aikana käy useammin kuin kuusi kertaa museossa (pääsyliput yleensä noin 10 euroa)

2) voi mennä samaan näyttelyyn useita kertoja, jos ei saa kerralla sisäistettyä kaikkea

3) voi käväistä näyttelyssä vain pikaisesti kääntymässä, luoda yleissilmäys ja palata myöhemmin uudestaan

4) voi käydä ei-niin-kiinnostavissa museoissa, joihin ei muuten tulisi mentyä

5) voi mennä museoon ihan vain hengailemaan sen sijaan, että menisi esimerkiksi kahvilaan ja tilaisi hintavan erikoiskahvin ja kaloripommileivoksen

6) jos näyttelyn olosuhteet tuntuvat ylivoimaisilta (esim. eläimellinen tungos, infernaalinen kuumuus, jäätävä viima ja kylmyys, korvia raastava meteli ja hälinä, helvetillinen löyhkä tai kovaääniset "kriitikot" ja "asiantuntijat" jotka kailottavat mielipiteitään niin että koko näyttelysali raikuu), voi lähteä heti pois (ennen kuin kuristaa jonkun) ja tulla myöhemmin uudestaan

Ainakin itselleni museokortista on hyötyä, koska saatan kesken näyttelyn väsähtää, jos joku intensiivinen taideteos on tavallaan "täyttänyt" minut. Monesti olen todennut, että vastaanotto- ja keskittymiskykyni saattaa lopahtaa kesken kaiken. Siitä huolimatta olen yrittänyt puristaa itsestäni viimeisetkin energian rippeet, jotta jaksaisin raahautua näyttelyn loppuun. Nyt minun ei tarvitse enää huolehtia moisesta. Jos hyydyn, lopetan siltä erää ja menen himppeen lataamaan akkujani.

Olen siis erittäin tyytyväinen museokortti-hankintaani. Ainoastaan se rassaa kaltaistani peruspessimistiä, toimittaako postinkantaja valmiin muovikortin kotiini vai hukkaako posti kirjeen. Olen jo valmistautunut, että en saa väliaikaisen pahviläpyskäkortin tilalle koskaan oikeaa muovikorttia. Kyllä tässä on ilmiselvästi katastrofin ainekset olemassa... Huonosti käy kuitenkin. Itku pitkästä (alle kaksi viikkoa) ilosta ja älä nuolaise ennen kuin tipahtaa mutta toisaalta yrittänyttä ei laiteta.

10 kommenttia:

 1. Onko oikeasti kaikki ilmaisia vai onko niin, että osasta saa vain alennuksen museokortilla (ei siis täysin ilmaiseksi pääse)? Olen tällaisia huhuja kuullut, mutten ole ihan varma oliko unta. Mielestäni ei ollut.

  Joka tapauksessa mainio kortti, jonka hommaisin ehdottomasti itsekin, jos asuisin Stadissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietääkseni ainoa museo tai näyttely, johon joutuu maksamaan viiden euron lisämaksun, on Kansallismuseon renessanssinäyttely. Muutoin pitäisi olla vapaa pääsy kortilla, olipa kyseessä perusnäyttely tai erikoisnäyttely. Juuri tätä itsekin epäilin ja pelkäsin etukäteen, että luvataan liikoja ja sitten joutuu pettymään. Tänään ei ainakaan ruvettu napisemaan.

   Poista
  2. No niin, hyvä juttu! Oli pakko tietenkin heti täällä negailla, mutta onneksi turhaan :D

   Poista
  3. Negailu on myös meikämandoliinilla lähtökohtaisena perusasenteena ;)

   Poista
 2. Tuija, kiitos kun muistutit! Olin joskus kuullut tästä kortista ja unohtanut koko asian.
  Kävin tarkistamassa listan ja huomasin, että tällähän pääsee museoihin myös Kouvolassa ja niillä paikkakunnilla, missä minulla on Helsingin lisäksi tapana kyläillä. Mainio asia. Lähdenkin nyt nettisivuille uudestaan katsomaan, miten kortin saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä taitaa olla eniten kohteita, mutta onhan niitä myös esim. Tampereella ja Turussa. Sen pohjoisemmaksi ei yleensä tule lähdettyä. Espoo ja Vantaakin tuntuvat vaivalloisilta kohteilta.

   Poista
 3. Kiitos täältäkin muistutuksesta. Olen ollut siitä saakka vaiheessa kun museokortti tuli. Hyvinhän sinä sen tässä perustelit taas, kuusi kertaa vuodessa on kyllä tosi vähän, että tietenkin kannattaa hankkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin omasta mielestäni museokortti on hyvä idea. Voi mennä museoon paljon rennommalla asenteella, voi lopettaa turhan pingottamisen. Kortteja on kuulemma myyty paljon. Valmiin kortin pitäisi tulla postissa 1-3 viikossa, saa nähdä miten käy.

   Poista
 4. Museokortti on parasta! Minulla on ollut se puolitoista vuotta, tänä aikana käynyt katsomassa 18 näyttelyä, Hgissä ja Turussa.
  Juuri nuo mainitsemasi syyt minuakin viehättävät, etenkin se, että ei tarvi katsoa itseään ähkyyn, voi palata uudestaan ja uudestaan.
  Ja tulee käytyä museoissa, joissa ei yleensä käy.

  Sitten, kun olet saanut sen korttisi, ei tarvitse enää muuta kuin ladata taas vuosi eteenpäin, kun umpeutumisaika lähenee. Ja kyllä se kortti vielä postissa tulee ja tiedän senkin, että, jos kadottaa kortin, lähettävät uuden tilalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kokemuksistasi, SusuPetal! Täällä Helsingissä aion mennä uudestaan ainakin Kiasman Mona Hatoumi(?)-näyttelyyn ja HAMin Kusama-näyttelyyn. Hatoumin teokset vaikuttivat minuun voimakkaasti. Alemmissa kerroksissa olisi pitänyt vielä ottaa vastaan ympärileikkaus- ja happoiskuaiheisia teoksia, vaikka olin "täynnä" Hatoumia. Ei muuta kuin uudestaan.

   Listastani unohtui: museoissa voi kiinnittää huomiota myös "vääriin" asioihin, esim. miltä näyttely kuulostaa, sen sijaan että miltä se näyttää.

   Vieläkin epäilen, että saan ikinä korttia. Pessimismi on dnassani.

   Poista