Sivut

tiistai 1. toukokuuta 2018

Tunteella: Grayson Perry Kiasmassa

(Kuvat sivulta: Kiasma Guide)
Suunnittelen kirjoittavani Grayson Perryn Folk Wisdom - Kansanviisautta -näyttelystä kaksiosaisen tekstin. Tässä Tunteella -tekstissäni käsittelen fanittamani taiteilijan herättävää tunnemyrskyä. Joskus myöhemmin ilmestyvässä Järjellä-tekstissä aion tuikata analyysivaihteen silmään ja kirjoittaa tästä kreisistä brittitaiteilijasta mahdollisimman järkiperäisen selvityksen.


Mutta nyt: TUNTEELLA! Kun astuin Kiasman 5. kerroksen näyttelytilaan, häikäistyin, innostuin ja lumouduin saman tien. Mikä värikylläisyys,mikä värien ilotulitus! Sydämeni sykähti, hengitykseni tiheni ja syveni. Mikä fiilis! Ihanaa, ihanaa, ihanaa! I love it, I love it, IIIII LLLLOVE IT!

Riehaannuin niin, että aloin hokea itsekseni: I have to get to London, I have to get to London, I HAVE TO GET TO LONDON!!! Niin brittiläistä, niin kreisiä! Little Britain meets Absolutely Fabulous!


Melkein repesin liitoksistani, kun tiirailin kuvakudosten hassuja yksityiskohtia. Suuni levisi korviin. Ei oo todellista, huumoria nykytaiteessa! En ole ikinä nähnyt missään vastaavaa. Sarjakuvamaisia kuvakudoksia, joiden detaljit hykerryttävät: tupakka-askin varoitustekstit, energiajuomatölkit, kaukosäätimet, kokolattiamaton pyörteet, parkettilattian juovat, Penguin-mukit, autojen sisälmykset, jäteastiat lasille ja muoville, pyykinkuivaustelineet, Hello-aikakausilehet, injektioruiskut, sydämen sähköshokkilaite, poliisin eristysnauhat, kebab-myymälät!!!

Hauska mutta piikikäs! Kepeä mutta kriittinen! Lapsellisen oloinen mutta ladattu täyteen viitteitä taidehistorian merkkiteoksiin!


Taiteilija itse on perheellinen ja naimisissa oleva transvestiitti! Miksei Suomessa ole yhtään travestiitiksi pukeutuvaa taiteilijaa?


No niin, nyt yllä oleva tunnepurkaus alkaa jo hieman hävettää, mutta annan sen olla. Alkaa kauhistuttaa, pystynkö sittenkään kirjoittamaan Grayson Perrystä järjellistä tekstiä. Jos tai KUN sellainen syntyy, aion hyödyntää Kiasma Guide -sivuston perusteelliset kuvaukset Perryn teoksista, niiden merkityksistä ja taustoista sekä mahdollisesti lukea jotain brittiläisistä nettilehdistä.

Grayson Perryn näyttely Folk Wisdom - Kansanviisautta, Kiasma 13.4.- 2.9.2018

4 kommenttia:

  1. Hymyilen, kun luen tätä! Tunteella: hyvä! Minä kävin katsomassa Folk Widsomin viikko sitten lauantaina ja nautin kyllä: hauska ja samalla traaginen, ironinen, kantaa ottava, silti jotenkin suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että analyyttisenä ihmisenä osaat arvostaa tunnepläjäystäni! Olen nähnyt näyttelyn jo kolmisen kertaa. Menen vielä monta kertaa uudestaan, kun museokortilla pääsee. Olet oikeassa: Perryn taide koostuu monista vastakohdista.

      Poista
    2. (En minä niin kovin analyyttinen ole. Itken esim. elokuvateatterissa jopa mainoksille. :D

      T. Lumiompun Katja)

      Poista
    3. Olisi pitänyt selventää, että analyyttinen lukija ;)

      Poista