Sivut

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hyökkäyksiä monella rintamalla


KIRJALLISUUS  ---  Riikka Ala-Harja: Maihinnousu (Like, 2012)

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Lukukokemus Riikka Ala-Harjan uutukaisesta meni osaltani osittain pilalle, ei siksi, että kirjan eettiset ongelmat olisivat minua häirinneet, vaan siksi, että ennakkotiedoissa romaani oli lähes loppuun kaluttu. Tiesin siis etukäteen, että romaanissa hyökätään kolmella rintamalla: historiallinen Normandian maihinnousu, syöpäsolujen hyökkäys leukemiassa ja aviopuolisoiden hyökkäys toisiaan vastaan avioeroprosessissa. Neljäntenä rintamana oli vielä kilpailijoiden hyökkäys toisiaan vastaan television laulukilpailussa ja jalkapallokisoissa. Eli tavallaan koin tietäväni romaanista "kaiken" jo etukäteen. En siis voinut kokea minkäänlaista löytämisen riemua, koska kirja oli analysoitu, luokiteltu ja lokeroitu jo valmiiksi.

Kielellisesti Riikka Ala-Harjan kirja tuntui minusta raikkaalta, ehkä siksi etten ole aikaisemmin lukenut hänen tuotannostaan mitään. Muutamissa blogeissa on sätitty kirjailijan nopeasti rynnivää ilmaisua ja kohtuutonta välimerkkien käyttöä. Itselleni nopeasti pulppuava tai syöksyvä ilmaisutyyli toimi. 

Loppuun vinkki Helsingin kaupunginkirjaston käyttäjille, jotka ovat tuskastuneet pitkiin varausjonoihin. Kirjan voi saada suht nopeasti Kaisaniemessä sijaitsevasta kirjastosta nimeltä Kulturkontakt Nord. Ei kannata säikähtää ruotsinkielistä nimeä, koska kirjastossa voi asioida myös suomeksi. Itse sain kirjastosta vauhdikkaasti sekä Maihinnousun että Sofi Oksasen uutuuskirjan. Kaupunginkirjastossa Oksasen varaukseni taisi olla sijalla 2000, kun taas Kulturkontakt Nordissa se oli sijalla kaksi! Nordissa on paljon suomenkielisiä uutuuskirjoja, mutta ei aivan kaikkia.

Pohjoismainen kulttuuripiste / Kulturkontakt Nord
Kaisaniemenkatu 9

2 kommenttia:

  1. On kyllä saanut melkein tynnyrissä elellä, jos on onnistunut välttymään tämän kirjan aiheuttamalta kohulta. Itse seurasin kirjan ympärillä pyörivää keskustelua jonkin verran, mutta en jaksanut kiinnostua itse kirjasta.

    Syynä eivät siis ole eettiset syyt, vaan jokin muu. Ehkä ajattelen, etten kenties kuulu kohderyhmään. Lapsen sauraus ja avioero eivät hirveästi kiinnosta enkä usko, että kykenisin välttämättä saamaan sellaisten lukemisesta mitään irti. Sehän ei siis tarkoita, että kirja olisi huono, epäkelpo jne. you know. :)

    VastaaPoista
  2. Kirja on tosiaan ollut paljon tapetilla eettisen kohun takia. En oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella. Toisaalta uskon taiteilijan vapauksiin kirjoittaa haluamastaan aiheesta, mutta toisaalta ymmärrän, ettei sukulaisperhe ilahtunut, kun kokivat lukevansa omasta tragediastaan. En kuitenkaan kokenut, että kirja millään tavalla halventaisi sukulaisperhettä. Eettiset ongelmat ovat kuitenkin hankalia.

    En todellakaan pidä kirjaa huonona, mutta liiallinen analysointi pilasi osittain meikäläisen lukufiilikset.

    VastaaPoista