Sivut

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Ei ainakaan ihan-kiva


TELEVISIOSARJA (dvd)  ---  American Horror Story: Asylum (2. kausi), Murder House (1. kausi)

American Horror Story on kaikkea muuta kuin ihan-kiva. Se on häiritsevä, sairas, omituinen, pelottava, perverssi ja karmiva - ja siksi pidän siitä. Ainakin minulle se edustaa myös jotain, mitä en ole koskaan nähnyt televisiossa. Ja juuri se vetoaa minuun: uudenlaisuus, erilaisuus ja poikkeavuus. Miksi tehdä asioita samalla tavalla kuin ne on aina ennenkin tehty, jos voi tehdä kaiken uudella tavalla?

Olen nähnyt American Horror Storystä kaksi ensimmäisestä kautta ja niissä näyttää toimivan kaikki: käsikirjoitus, musiikki, ohjaus, kuvaus, lavastus, valaistus, leikkaus, maskeeraus ja tietysti näyttelijät ovat loistavia. Enpä muista törmänneeni yhtä toimivaan kokonaispakettiin sitten Twin Peaksin.

Sarjan aloitusosio lataa tunnelman. Siinä yhdistetään karmivan kuuloista musiikkia lyhyisiin välähdyskuviin. Sarjan musiikki on niin omituista, etten edes tiedä, millä sanoilla sitä kuvailisin. Ehkä käyttäisin sanoja ruma, repaleinen, raastava ja rakeinen. Musiikissa kuuluu sairaalloisia, synteettisesti manipuloituja raahausääniä ja outoja naksahduksia. Samanaikaisesti kuvasarjassa välähtää kuvia lasipurkkeihin säilöttyjä sisäelimiä, heilahduskuvia kellarista ja palavia valokuvia lasten kasvoista (kausi 1) tai synkeitä näkymiä mielisairaalasta (kausi 2). Kuvan ja äänen yhdistelmä on kammottava - ja se toimii.


Pidän American Horror Storyssä siitä, että molemmissa näkemissäni kausissa kammottavuus on viety niin pitkälle kuin se voi viedä. Jos kerran lähdetään vetämään överiksi, silloin ei kannata jäädä puolitiehen loikoilemaan. Kakkoskausi sijoittuu Briarcliffin fiktiiviseen, katolisen kirkon ylläpitämään vankilamielisairaalaan, jossa hulluus ja pahuus on maksimoitu. Sarjan tekee mielenkiintoiseksi se, ettei pahuus ja hulluus välttämättä sijaitse siellä, missä niiden odottaisi sijaitsevan. Pahuus saattaa piileksiä hyvyyden naamion takana. Samoin terveyden naamion takana saattaa lymyillä pahinta mahdollista hulluutta ja demonisuutta. (Yritän olla paljastamatta liikaa sarjan juonesta, koska sen esitys on tällä hetkellä kesken Suomessa)

Asylum-kauden tekee mielenkiintoiseksi myös se, että se perustuu osin historiaan. Asylum-kaudessa suljetaan homoseksuaaleja mielisairaalaan vastoin tahtoa ja tätähän on historiassa tapahtunut. Mielisairaiksi luokiteltuja ihmisiä "hoidetaan" toinen toistaan kammottavimmilla menetelmillä, kuten sähköshokeilla, vesiterapialla ja eristämisellä. Yhtä hyvin näitä "hoitomuotoja" voi kutsua myös kidutusmuodoiksi. Tällaista "hoitoa" on todellisuudessa tapahtunut ja ehkä tapahtuu yhä edelleen. Tässä mielessä pidän sarjaa jopa yhteiskunnallisesti kantaaottavana.

Asylum-kausi käsittelee mielenkiintoisesti myös hyvyyttä ja pahuutta. Uskonnon tai tieteen varjolla voi syyllistyä uskomattomaan julmuuteen. Uskonnolla voi perustella valtaa ja väkivaltaa, kuten sarjassa tapahtuu. Tiede ei ole yhtään sen parempi. Asylumissa tieteen nimissä harjoitetaan epäeettisiä ihmiskokeita.

American Horror Storyssä on jotain samaa kuin Twin Peaksissa. Kummassakaan sarjassa juuri kukaan ei ole sitä, miltä näyttää. Ihmisten sisältä paljastuu jotain ihan muuta kuin mitä voisi olettaa. Juuri tästä pidän, vaikka täytyy tunnustaa, että Asylum-kauden puolivälin kieppeillä eräs yllätys melkein käänsi mahani ylösalaisin. Mutta yritän kaikkeni olla paljastamatta sitä, ettei joka ikinen tekstini olisi spoileri.

Vielä yksi hehkutuksen aihe: Pidän AHS:ssä myös siitä, että se "keskustelee" aikaisemman elokuvaperinteen kanssa. Se sisältää viitteitä ainakin seuraaviin elokuviin: Yksi lensi yli käenpesän, Kellopeliappelsiini ja Manaaja. Lisäksi AHS saattaa sisältää lukuisia viitteitä moniin kauhuelokuviin, mutta niitä en pysty tunnistamaan, koska en varsinaisesti ole kauhufriikki. Tuntuu ehkä yllättävältä, etten pitänyt American Horror Storyä kauhuna. Sarjaa katsoessani "unohdin" pelätä, koska olin niin lumoutunut sen taiteellisista ansioista.

Alun perin tarkoitukseni oli kirjoittaa tässä yhteydessä myös ykköskaudesta (Murder House), mutta näköjään ajaudun kirjoittaa siitä erillisen postauksen.

13 kommenttia:

 1. Minä aloin katsoa Horroria nyt melko vasta kun tuo kakkoskausi pyörähti käyntiin Suomen ruudussa. Eli koska tiesin, että kaudet ovat itsenäisiä, päätin hypätä kyytiin kesken kaiken, ja katsoa sitten ykkösen myöhemmin, jos haluan. Suunnittelin kyllä katsovani senkin, silloin kun sarja alkoi, mutta se jäi sitten. Tykkään minäkin siitä, että tässä mennään "liian pitkälle ja sen ylikin", mutta jokin viimeinen niitti on vielä puuttunut, että olisin ihan OOOOOOH! Olen niin (sairaissa) kovissa liemissä keitetty, että minua on vaikea saada hätkähtämään. Mutta aion jatkossakin seurata. =D

  VastaaPoista
 2. Sinähän taisit olla raskaan sarjan King-fani eli et taida paljon mistään hätkähtää! ;) Suosittelen sarjan katsomista dvd:ltä. Silloin pääsee oikein kunnolla tunnelmaan käsiksi eikä tarvitse aina pysähtyä mainoskatkohin. Meikäläistä ei ainakaan yhtään nappaa töllätä sarjaa Subilta keskiyön aikaan ja sitten kuunnella niitä turhanpäiväisiä jankutuksia, joita myös mainoksiksi kutsutaan. Eli dvd,dvd, dvd! Dvd.ssä on mahtavaa myös ekstrat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, en minä katsokaan "livenä" tv:tä ikinä! Kaikki menee tallennukseen, tai sitten katson koneelta Katsomosta, siellä ei ole mainoskatkoja. =D

   Poista
  2. Irene, minäpä olen dvd-ihmisiä. (musan kuuntelijana olen cd-ihmisiä). Mulla on niin hävyttömän hidas nettiyhteys, etten halua edes ajatella ohjelmien katsomista koneelta. Tunnin ohjelman katsomiseen saattaisi kulua viisi tuntia! :-P

   Poista
 3. Aaah, tämä on ehkä paras sarja tällä hetkellä! Olen katsonut kaikki kolme kautta ja pidin jokaisesta. Itsehän en pahemmin kauhua lue, mutta esim. kauhuelokuvien suuri rakastajatar olen. :P

  Itse katson sarjoja yleensä niin, että katson useita osia putkeen (eli nauhoitan telkkarista ja katson myöhemmin kertarysäyksellä tai sitten krhmmm imutan ne jostain...). Minäkään en jaksa mainoksia enkä varsinkaan sitä, että pitäisi odotella viikko seuraavaa osaa. Haluan heti kaikki nyt just :D

  Kirjoitin muuten itse blogiini taannoin tuosta Murder Housesta. Piti kirjoittaa Asylumistakin, mutten jaksanutkaan.

  VastaaPoista
 4. Kauhuelokuvien rakastajatar :D hauskasti sanottu! Nyt olen kateellinen, kun olet nähnyt jo kolmannenkin kauden :-/ Miksi Suomessa kaikki on aina niin hidasta? Enkä uskalla lähteä imuttamaan enkä ehkä edes osaa.

  En ole taas vähään aikaan avannut blogimaailmaa ollenkaan. Tulin uteliaaksi, että mitä olet oikein kirjoittanut Murder Housesta. Pakko heti tsekata mitä rankkaa settiä sieltä löytyy :-o

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen katsonut kaikki tähänastiset kaudet, ja vaikka tämä ei nyt ihan suosikkisarjoihini kuulukaan, niin jotain todella vetoavaa tässä on kun kerran joka vuosi ajaudun sarjan pariin. Multa on tosin mennyt kaikki kauhuleffaviittaukset ohi, vaikka rrrakastan kauhuelokuvia. Olen ilmeisesti katsonut puolella silmällä tai jotain :D

  Ja pakko tunnustaa, että itsekin joko imuttelen sarjat tai katson ne suoratoistovideoina Jenkkien tahdissa. En kestä jos pitäisi odottaa että joku sarja tulisi Suomen telkkariin tai dvd:lle.

  Tämän uusin kausi on muuten Freak Show. Rakastan niin paljon sellaista synkkää sirkustunnelmaa, eli pakko taas katsoa ekojen joukossa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä mitä, joko neljäs kausi on tullut/tulossa/menossa?! Apua, menen googlettamaan :D

   Poista
  2. Suvi ja Elegia, mä olen nähnyt vain kaksi kautta. Kertauksena laitan kaudet tähän:
   1. Murder House
   2. Asylum
   3. Coven (toivottavasti kirjoitusasu oikein)
   4. Freak Show
   Netistä selvittelin, että Coven-dvd ilmestyy tämän vuoden lokakuussa. Eli tuskaista odotusta ainakin minulle! En nimittäin osaa enkä edes uskalla imuttaa mitään, koska pelkään viruksia. Suoratoistovideokin on minulle täyttä hepreaa.

   Kauhuleffaviittaukset tajusin vasta, kun katsoin ekstrat. Yksi leffa jäi mainitsematta. Se on Teksasin moottorisahamurhat. Asylum-kauden sarjamurhaaja käyttää siihen viittaavaa naamiota vapaa-ajan "harrastuksissaan". Jos käsitin oikein, Murder House -kausi viittaa leffaan Rosemaryn painajainen. Että näinkin iloisia tunnelmia :D

   Poista
  3. Elegia, neljäs kausi on tosiaan vasta tulossa. Toivottavasti ei tarvitsisi hirveän kauan odottaa.

   Tuija, jos on hidas nettiyhteys niin suoratoistovideot taitavatkin sitten olla aika huono idea.

   Nyt kun mietin, niin tuo naamiohan on aika selvä viittaus, mutta enpä silti tajunnut katsomishetkellä :D No, hyvä syy katsoa kaudet uudestaan.

   Poista
  4. Suvi, Ekstroista selviää aina yhtä sun toista. Minusta on aina kiva nähdä näyttelijöiden haastattelut plus muiden tekijöiden kootut selitykset. Tarkennus: Rosemaryn painajainen liittyy tietysti ykköskauteen.

   Poista
 6. Minäkin olen tykännyt tästä, ja kaksi ekaa kautta on katsottuna. Hyytävää, taitavaa, tyylikästä, ällöttävää. Huikea kokonaisuus! Minä en edes pidä kauhuelokuvista, genre on tosi vieras ja epämieluisa, mutta American Horror Story on kyllä aivan mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi iloinen, että näinkin moni pitää näin "ällöttävästä" sarjasta :D Mutta jos kokonaisuus toimii, niin sitten se vaan toimii!!! Ei muuta kuin lisää tätä kehiin!

   Poista