Sivut

sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Digiajan vääränrahantekijä

 

(Kuva sivulta: BBC Sounds Podcasts)

 

The Missing Cryptoqueen

Podcast

BBC Sounds

11 jaksoa (uusi jakso tulossa marraskuussa 2022)

Ilmestymisvuodet 2019, 2020, 2022

Genret: fakta, rikos, true crime

Kieli: englanti

 


Jos jokin asia vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta vaan valhetta ja huijausta.


Monet ovat kuulleet tämän näppärän yleisohjeen, jonka tavoitteena on estää ihmisiä tulemasta huijatuksi. Useat rahojensa sijoittamisesta kiinnostuneet ovat kuulleet nämäkin vinkit:


1. Älä koskaan sijoita koko omaisuuttasi yhteen sijoituskohteeseen, vaan hajauta sijoituksesi eri kohteisiin. 

2. Älä koskaan sijoita mihinkään sellaiseen, mitä et ymmärrä. 

3. Älä koskaan yliarvioi omaa tietomäärääsi ja osaamistasi sijoittajana, vaan suhtaudu itseesi realistisesti.


Näistä ohjeista ei välttämättä ole mitään hyötyä, jos vastassa on suorastaan nerokas rikollinen juoni. Jamie Bartlettin juontama BBC:n podcast The Missing Cryptoqueen kertoo kryptovaluutaksi naamioidusta pyramidihuijauksesta nimeltä OneCoin.



Vuosisadan huijaus


OneCoin-huijausta voi kutsua nerokkaaksi monesta eri syystä. Ensinnäkin sana OneCoin muistuttaa erehdyttävästi todellista kryptovaluuttaa bitcoinia. Monille tulee välittömästi mieleen menestystarinat, joissa bitcoineihin alkuaikoina sijoittaneet ihmiset ovat rikastuneet satumaisesti kryptovaluutan arvon lähdettyä hillittömään nousukiitoon. Miksei tämä sama kuvio voi tapahtua uudelleen? Miksei kryptovaluuttana esiintyvän OneCoiniin sijoittaminen voisi myös johtaa tähtitieteelliseen rikastumiseen?


Toiseksi monille OneCoin-valevaluuttaan hurahtaneille ihmisille voi olla vaikea käsittää, mikä kryptovaluutta ylipäänsä on. Mitä tarkoittavat kryptovaluuttojen yhteydessä mainitut lohkoketjuteknologiat (blockchain technology) tai kryptovaluutan louhinnat, jossa uutta rahaa syntyy monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä ratkaisemalla tietokoneiden avulla. Mikä on OneCoin-paketin ostamiseen sisältyvä token, jolla uutta rahaa louhitaan? Monet sijoitushurmoksen valtaan joutuneet ihmiset mieluummin sivuuttavat kryptovaluutan vaikeatajuiset – tai paremmin sanottuna kryptiset – termit, kuin yrittävät ottaa niistä selvää.


Kolmanneksi OneCoin-vedätyksessä on hyödynnetty moniin ihmisiin iskostunutta epäluottamusta perinteistä pankkisektoria kohtaan. OneCoin syyttää perinteisiä pankkeja ihmisten riistämisestä ja köyhien ulkosulkemisesta. OneCoin väittää, että se tulee demokratisoimaan rahan ja poistamaan pankkien korruption. On aika hurjaa, että myöhemmin vuosisadan huijaukseksi kutsuttu OneCoin esiintyy itse pelastajana ja auttajana!


Neljänneksi OneCoin tarjoaa ihmisille kokonaisvaltaista elämäntapaa, johon kuuluu sijoittamisen lisäksi yhteisöllisyyttä kuten OneLife ja OneFamily. Stadion-joukkotapahtumissa ja internetin webinaareissa välittyy kokijoille OneCoin-huijaukseen ympätty lähes uskonnollinen usko omasta rikastumisesta. Podcastissa OneCoin tapahtumia kutsutaan messiaaniseksi henkilöpalvonnaksi, joissa seremonialliset ja kultinomaiset piirteet korostuvat. Vastaikkainasettelu näkyy jaotteluna meihin ja muihin. OneCoiniin kriittisesti suhtautuvia kutsutaan ”vihaajiksi” (englanniksi hater) ja heidän kannanottonsa ovat ”propagandaa”.


Viidenneksi, kun johtohahmona on niinkin karismaattinen, kaunis, älykäs ja kiehtova nainen kuin bulgarialaistaustainen Dr. Ruja Ignatova, voi helposti ymmärtää, miksi niin monet ihmiset lähtivät mukaan tähän ”messiaaniseen henkilöpalvontaan”. Dr Ruja näyttää ylimaalliselta, kuin kuningattarelta. Hän on aina pukeutunut ylellisiin silkkiasuihin, hänen kaulallaan säihkyvät timanttiketjut ja tavaramerkkinä hänellä on voimakkaan punaisiksi punatut, täyteläiset huulet. Hänet puheäänensä on miellyttävä, ja hän on erinomainen puhuja, sekä innostava että vakuuttava.


Dr. Rujalla kerrotaan olevan huippuyliopisto Oxfordista tutkinnot lakitieteestä ja ekonomiasta. Podcastissa selvitetään, että tutkinnot ovat lähes ainoita asioita, jotka eivät ole huijausta. Hän puhuu sujuvasti useita kieliä, kuten saksaa ja englantia ilman aksenttia. Näiden meriittien ansiosta ovien voi olettaa avautuvan minne vain, ammatillisessa mielessä. Mutta miksi ihmeessä ”kryptokuningatar” päätti antaa kaiken älynsä ja energiansa rikollisten juonien käyttöön? Varmaankin samasta syystä kuin hakkeri Julius Aleksanteri Kivimäen epäillään murtautuneen Vastaamoon – ja sitä ennen yli 50 000 palvelimeen. Mistäpä muustakaan syystä kuin saadakseen rahaa ja mainetta.


Kuudenneksi, koko OneCoin-valevaluutan kasvu hoidetaan verkostomarkkinoinnilla (multi-level-marketing), jossa pyramidin huipulla olevat myyjät rikastuvat, kun rahaa virtaa ylöspäin uusista jäseniltä, joita värvätään aina vain lisää ja lisää, loputtomiin. Pyramidin alaosassa olevat eivät rikastu, vaan menettävät rahansa. Podcastissa todetaan, että verkostomarkkinointi ei sinänsä ole laitonta, jos myytävällä tuotteella on edes jokin arvo. OneCoin on kuitenkin todettu arvottomaksi, koska se ei ole todellinen kryptovaluutta, vaan pelkkä vedätys.


Syy, miksi OneCoin ei ole kryptovaluutta, johtuu siitä että se ei sisällä lohkoketjuteknologiaa. Podcastista selviää, että nimenomaan lohkoketju tekee kryptovaluutasta luotettavan, koska lohkoketjua ei voi hakkeroida, sitä ei voi muokata, tietoja ei voi poistaa, vaan kaikki mitä lohkoketjuun (blockchain) kirjataan välittyvät kaikille käyttäjille ja tiedot pysyvät ikuisesti. Lohkoketjua voi verrata kiveen hakattuun kirjaan. Sen sijaan OneCoin-valevaluutta perustuu muuhun tietokantaan (sql-database), joka on ylläpitäjän muokattavissa ja manipuloitavissa. OneCoinilla ei siis ole todellista arvoa, vaan pelkästään mielivaltaisesti valittu, kuvitteellinen arvo oman systeeminsä sisällä.

 

 

Maailmanlaajuinen vedätys


Yllä olevista syistä varmasti tajuaa, mikä tekee tästä valevaluuttavedätyksestä niin petollisen uskottavan ja miksi monet miljoonat(!) ihmiset ovat siihen langenneet ympäri maailmaa, kaikissa maanosissa.


(Kuva sivulta: FBI)


Podcastissa The Missing Cryptoqueen seurataan OneCoin-huijauksen ”maailmanvalloitusta”, mikä on edennyt yhtä nopeasti ja yhtä laajalle kuin koronaviruspandemia. Juontaja Jamie Bartlett haastattelee huijauksessa lankaan menneitä uhreja eri puolilla maailmaa.


Vaikea sanoa, mikä kertomuksista tuntuu kaikkien pahimmalta: se että afrikkalainen, raskasta maataloustyötä koko ikänsä tehnyt vanha nainen menettää koko omaisuutensa ja tulevaisuudentoivonsa huijaukselle vai se että keski-ikäinen brittinainen Jen McAdam sijoittaa perintönsä huijaukseen ja saa koko lähipiirinsä innostumaan OneCoin-vedätyksestä. Kun kammottava totuus rikollisesta juonesta vihdoin valkenee naiselle, hän tajuaa että hänen lähipiirinsä on antanut yhteensä neljännesmiljoonan valekryptovaluutalle – ja hänen suosituksestaan, olihan hän yksi verkostomarkkinoijista.


Dr. Rujan katoamistemppu


Podcastissa yritetään saada selville, missä julkisuudesta vuonna 2017 äkisti kadonnut Dr Ruja Ignatova voisi piileksiä. Hänen olinpaikkansa selvittäminen tuntuu melkein mahdottomalta tehtävältä. Edes FBI:n kansainvälinen pidätysmääräys ei näytä auttavan. 

 

Podcastin tekijöiden oma tiimi yrittää selvittää internetin käytöstä jääviä jälkiä. Toiminnasta käytetään nimeä open source intelligence eli avointen lähteiden tiedustelua. Yksi podcastin toimittajista pystyy selvittämään sosiaalisessa mediassa julkaistuista valokuvista, missä päin maailmaa ne on otettu ja milloin. Podcastissa käydään etsimässä jälkiä niin Saksassa, Bulgariassa kuin Dubaissakin. Dubai vaikuttaa näistä todennäköisimmiltä. Venäjääkään ei voi poissulkea, koska Dr. Rujalla on yhteyksiä venäläisiin rikollispiireihin.


Kryptokuningattaren perässä on vaikea pystyä, koska hänellä epäillään olevan suojelijoita sekä laillisissa, korkea-arvoisissa asemissa että kansainvälisessä rikollisuudessa. Podcastissa väläytellään mahdollisia kytköksiä itäeurooppalaiseen mafiaan. Yksi syy, mikä vaikeuttaa Dr. Rujaa ei saada kiinni, voi olla se, että hänen ulkonäköään on ilmeisesti muokattu tunnistamattomaksi lontoolaisella plastiikkakirurgilla.


Podcastissa haastatellaan useita eri alojen asiantuntijoita. Tuntuu pelottavalta kuunnella, kun lohkoketjuasiantuntija Bjorn Burkey(?)(en ole varma kuulinko nimen oikein), kertoo nieleskellen, huokaillen ja melkein itkien, kuinka hän pelkää henkensä edestä. Hän pelkää, koska hän on juuri se henkilö, joka pystyi ensimmäsenä todistamaan, että OneCoin on huijaus. Burkey(?) pelkää niin paljon, ettei hän uskalla puhua suoraan. Nieleksien hän sanoo: ”Things start to get very, very, very scary very, very fast”. Eli jos yhtään yrittää kaivautua syvemmälle rikolliseen vyyhtiin valevaluutan ympärillä, paljastuu nopeasti jotain niin karmeaa, ettei siitä voi ääneen puhua.


Podcastissa haastatellaan myös OneCoin-huijauksen vaaroista varoittavaa Timothy ”TimTayshun” Currya, joka soittaa huijatuille ihmisille ja yrittää heidät saada ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Usein hän saa osakseen pelkkää epäuskoa ja raivoa, koska huijatut eivät joko tiedä olevansa huijauksen uhreja tai he eivät halua uskoa sitä todeksi. 

 

Dramatisoitu jännitystarina 


Jos yllä olevan tekstini perusteella on syntynyt vaikutelma, että The Missing Cryptoqueen olisi kuivahko asiapodcast, se ei pidä paikkansa. Tätä podcastia voi pikemmin kuunnella kuin dramatisoitua jännityskertomusta, ja olenkin kuunnellut tätä podaria kerta toisensa jälkeen.


Podcastin lumovoimaa selittää osaltaan musiikkivalinta. Bulgarialainen, kansanmusiikista innostunut oopperalaulaja Dessislava Stephanova laulaa maagisella äänellään säveltämiään lauluja. Hänen lauluaan myötäilee The London Bulgarian Choir. Koska laulut ovat bulgariankielisiä, ne tuntuvat entistä jännittävimmiltä ja niiden mystiseen maailmaan on helppo upota.


Podcastiin on tulossa vielä ainakin yksi uusi jakso. Se julkaistaan ilmeisesti marraskuussa.


Jos haluat kuunnella tätä podcastia, sitä voi kuunnella suoraan sivulla BBC Sounds Podcasts.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti