Sivut

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Tim Burton, would you marry me?


ELOKUVA  ---  Tim Burton: Dark Shadows (2012)

Tim Burton on todennäköisesti autuaan tietämätön blogistani. Ja vaikka huhuja suomenkielisestä blogistani olisi kantautunut Jenkkilään saakka, tuskinpa hän niistä piitaa. MUTTA: jos hän kuitenkin silmäilee blogiani, on syytä selventää otsikkoani myös englanniksi.

Tim Burton, this is not a real marriage proposal. I know perfectly well that you are already married to Helena Bonham Carter. All I'm trying to say is that I'm a big fan of your movies. By big I don't mean fat or morbidly obese but enthusiastic. I have got almost all of your movies on DVD. So, there is absolutely no reason for you to get worried because I'm not one of those maniac stalkers that get too obsessed about their idols. Don't worry, because first of all I live in Finland and secondly I can't even afford a trip to the USA unless I win 19 million euros on Eurojackpot. And thirdly I don't even know where you live. So, my biggest concern is when the movie is going to come out on DVD. I hope it's soon because I can hardly wait.

Ja jälleen suomeksi. Olen siis jo pidemmän aikaa ollut Tim Burton -fani. Tämäkään elokuva ei ollut pettymys. Olen nähnyt sen jo kolme kertaa: kaksi kertaa Suomessa ja kerran Englannissa. Tim Burtonin elokuvissa minua on aina viehättänyt huikea visuaalisuus, absurdius, fantasia ja huumori. Dark Shadows -elokuvassa on näitä kaikkia. Elokuvan taustalla on amerikkalainen, kulttimaineen saavuttanut vampyyrisaippuasarja, jota on esitetty televisiossa 1960-luvulla.

Tarina on lyhykäisyydessään tämä: Collinsin suku on vaurastunut kalastuksella ja kalasäilykkeiden valmistuksella jo useiden vuosisatojen ajan. Kaikki olisi mennyt hyvin, ellei Barnaby Collins olisi tehnyt kohtalokasta virhettä ja antautunut suhteeseen noitanaisen kanssa. Koska nainen ei saa rakkautta osakseen, hän kiroaa koko suvun ja tuhoaa kaiken, mitä Barnaby rakastaa. Barnabyn rakastama nainen hukuttautuu, hänen vanhempansa kuolevat ja hän itse muuttuu vampyyriksi. Noita järjestää miehen elävältä haudatuksi melkein 200 vuodeksi. Barnaby vapautuu haudastaan 1970-luvulla ja palaa Collinsien kartanoon, jota asuttavat suvun uudet sukupolvet. Barnaby rakastuu kotiopettajaksi tulleeseen nuoreen naiseen, Victoria Wintersiin. Noitanainen on samalla edennyt kilpailevan kalasäilykefirman johtajaksi. Noita raivostuu ja yrittää omia miehen itselleen. Lopulta Barnaby ja Victoria saavat toisensa. Noita tuhoutuu.Elokuva on täynnä huikeita roolisuorituksia. Johnny Depp on hillitön kalpeakasvoisena, teräväkyntisenä ja jäykän hienostelevasti puhuvana ja elehtivänä vampyyrinä. Hänen mielensä on juuttunut 1700-luvulle ja uuden ajan ilmiöt herättävät hänessä kummastusta. Hän on näkevinään saatanallisen voimien läsnäoloa niin mäkkärin logossa, autoissa, sähkövaloissa kuin televisiossakin.Noituuden voimilla mässäilevää naista näyttelee Eva Green. Noita on mielenkiintoinen hahmo, joka on samanaikaisesti vahva ja heikko. Noita menestyy sekä kivikovana, modernina bisnesnaisena että magiikkaa hyödyntävänä ylimaallisena olentona, joka taikoo rakennukset syttymään palamaan, patsaat murenemaan ja veret virtaamaan tauluista, mutta ei saa sitä, mitä eniten haluaa. Rakkaudessa noita on heikko, tarkemmin sanottuna kykenemätön. Hänen sydämensä on kylmä ja kuollut, mikä taitaa olla pahin kirous, minkä ihminen voi kohdata.

Muista rooleista on jäänyt mieleen Helena Bonham Carterin esittämä kyyninen ja vallanhaluinen psykiatri, joka tulee perheeseen hoitamaan äitinsä menettänyttä pikkupoikaa. Vampyyrin ilmaannuttua kuvioihin psykiatri alkaa kiinnostua ikuisen nuoruuden salaisuudesta, jota vampyyrin veri edustaa. Hän kokeilee vampyyriin "hoitomuotoina" hypnoosia ja verensiirtoa. Siinä sivussa hän ruiskuttaa vampyyriverta omiin suoniinsa. Loppukohtauksessa nainen leijuu meren pohjassa paino jalassaan. Hänen silmänsä tuijottavat rävähtämättä eteenpäin ja hänen hiuksensa leijuvat meren aalloissa. Eipä aikaakaan, kunnes köysi katkeaa ja vampyyriksi muuttunut elävä kuollut pääsee maan pinnalle piinaamaan tavallisia kuolevaisia.

(kuvat sivulta: darkshadowsmovie.warnerbros.com)

4 kommenttia:

 1. Tuo leffa on niiiin itsekin nähtävä joskus lähiaikoina :)

  VastaaPoista
 2. Kannattaa mennä äkkiä leffateatteriin! Tai sitten odotetella sitä dvd:n ilmestymistä...

  VastaaPoista
 3. En malta odottaa, että pääsisin katsomaan tämän elokuvan, joko elokuvateatterissa tai kotisohvalla :)

  VastaaPoista
 4. Syöksyn heti ostamaan dvd:n, kun se ilmestyy, maksoi mitä maksoi. En todellakaan jää odottelemaan, että se ilmaantuisi tavaratalon aleläjään.

  VastaaPoista