Sivut

torstai 7. tammikuuta 2016

Kovvoo hommoo

Tällä lyhyellä bloggauksella yritän taas saada blogiraapustelua käyntiin yli kuukauden tauon jälkeen. Olen ollut aikeissa kirjoittaa ooppera- ja teatterielämyksistä, mutta siitä ei ole tullut mitään. Liikaa suorituspaineita. Otsikkokin oli valmiina: Meikämandoliinin taide-elämyksiä. Tässä tekstissä olisin yrittänyt tehdä sanan meikämandoliini käytön Suomen ennätystä. Idea tähän tuli ohjelmasta Hyvät ja huonot uutiset. Siinä kerrottiin, että yksi suomen kielen ärsyttävimmistä sanoista on meikämandoliini (=minä). Samassa ohjelmassa selvisi, että savolainen "viisaus" kovvoo hommoo voi tarkoittaa joko kovaa hommaa tai kovaa homoa.

Suomen pakkasissa selviäminen on myös kovaa hommaa, mutta ei mahdotonta. En ole antanut -20 asteen pakkasen rajoittaa lenkkeilyäni. Tunnin lenkuralla pärjää ihan näppärästi kerrospukeutumisella. Vaatetukseeni kuului "vain" pitkikset, collegehousut, tuulipuvun housut, pitkähihainen aluspaita, collegetakki, toppatakki, pipo, kauluri, kintaat, sukat ja teddyvuoriset kengät. Tässä on sitä suomalaista snow-how:ta.

Pikkasen säälittää Helsingissä pyörivät ulkomaalaiset turistit. Olen nähnyt japanilaisturistin kävelevän kyyryssä pakkasviimassa. Brittituristi tärisi kylmästä metroasemalla. Muutama ranskalaisturisti oli laittanut oikeaoppisesti pipon päähän. Pisteet siitä.


8 kommenttia:

 1. Taidan jäädä suomen kielen kehityksestä ja uudissanoista pysyvästi jälkeen, kun ei tule katsottua noita kolmosen ja nelosen erilaisia hupiohjelma ja tosi-tvjuttuja. Meikämandoliinin kuulin ekaa kertaa. No ehkä vahinko ei ole niin iso.

  Lenkkiasusi kuulostaa normaalilta. Itselläni on talvella vielä usein läpinäkyvät suojalasit, koska silmät valuu kylmällä ja tuulella. Irrallinen toppahuppu vielä päähän ja elegantti talviasuni on siinä. Näytän marsilaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikämandoliini taitaa olla joku ikivanha sana, koska sen sanottiin ärsyttävän nykynuorisoa. Oisko jotain 80-lukua. On olemassa myös teikätamburiini eli sinä. Yritän ottaa nämä sanat aktiivisanavarastooni, vaikka turpaansaannin riski siinä tietysti kasvaa räjähdysmäisesti... ;)

   Unohdin mainita sen toppahupun. Ilman sitä ei kannata lähteä mihinkään. Untuvatakissa laitan hupun napeilla kiinni, koska täällä Helsingissä tuulee melkein aina. Yleensä pidän raikkaasta merituulesta, mutta en silloin jos mittarissa on melkein -30.

   Poista
 2. Voin kuvitella turpaansaannin... Mainitsin näköjään erikseen että suojalasini ovat läpinäkyvät. Pakkanen on ilmeisesti ollut liikaa pienelle keskusyksikölleni :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes huomannut läpinäkyviä suojalaseja. Toimintahäiriöitä myös täällä suunnassa.

   Yleisesti ottaen kannattaa suojata kupoliaan pakkasvaurioilta. Väitetyn tositarinan mukaan Tampereella olisi joskus jäätynyt aivot eräältä bussipysäkillä seisovalta mieheltä. Ei ollut pipoa päässä. Alkoi valittaa hirvittävää päänsärkyä ja kohta kaatui kuolleena maahan. Ei pitäisi olla mikään urbaanilegenda.

   Poista
 3. Voehan meikämandoliini! Tavanomaisemmat meikä ja meikäläinen ovat tuttuja ja käytän niitä itsekin.
  Koitetaan nyt sietää tätä pakkasta, vaikka kyllä minä ottaisin mielelläni takaisin sen joulukuun sään.
  Hei, rohkeasti vaan kirjoittamaan niistä taide-elämyksistä, persoonallisella Tuija-tyylillä!
  Meikäkin on huomannut, että jos pitää taukoa, niin alkaa ruostua ja rima nousee, mutta toisaalta joskus on parempikin huilata, ettei uppoa liikaa somemaailman viettelyksiin. ;)

  VastaaPoista
 4. Meikämandoliini pyörii pakonomaisesti mielessä jatkuvasti. Hulluuden kriteerit täyttyvät ihan kohta. Jostain aivojeni pimeydestä ponnahti teikätamburiinin vierelle sana heikäharmonikka (=hän). Pakkohan tämä pakkomielle on toteuttaa niin saa pois päiväjärjestyksestä.

  Pakkasista ja lumesta pidän myös. Ylipäänsä pidän, että Suomessa on neljä vuodenaikaa. Lumisessa maisemassa, ja erityisesti lumisessa metsässä, on kolkkoa kauneutta. Luisuminen kauhuromantiikkaan tai satujen maailmaan on lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sanataituri ja makustelija!

   Onhan se talvikin kiva, vähemmillä pakkasasteilla (-5 kävis mulle)ja pehmeällä paksulla lumella. Meillä on ilmeisesti vielä vähemmän lunta kuin Helsingissä, mutta jospa sitäkin vielä saadaan.

   Poista
  2. Kiitos Marjatta! Lunta on satanut niin, että hädin tuskin näkee ikkunoista ulos

   Poista