Sivut

tiistai 24. helmikuuta 2015

Sitaattikokoelma

Aloittelen uutta, monikäyttöistä osioita, jonka nimi on Sitaattikokoelma. Saa käyttää, mutta ei ole pakko.

--------------------
"Voi vittu mä oon läski."

Rosa Liksom: Väliaikainen (Like, 2014)

Mahdollinen sovellus:
Ylioppilasaine:
Lihavuusepidemia on nykyään länsimaiden pahimpia vitsauksia. Tilanne ei ole vieras itsellenikään. Postmodernin lyhytproosan taitajan, Rosa Liksomin, sanoja lainatakseni: "Voi vittu mä oon läski"...

--------------------

"Jouduin juuri raitiovaunun alle Patriarkan lammilla. Hautajaiset perjantaina kello 15. Tule. Berlioz."

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (WSOY, 1996)(Suomentanut Ulla-Liisa Heino)(venäjänkielinen alkuteos Master i Margareta ilmestyi 1928-40)

Mahdollinen sovellus:
Hautajaispuheen loppukevennys

--------------------

"suu kivestä, pää savesta,
silmät kuivista sysistä,
turpa tuuran taittumasta,
parta naavoista pahoista, 
korvat koivun pahkuloista,
jalat koivun konkelosta,
varsi puista vaivaisista,
muu ruumis lahosta puusta."

Kanteletar (SKS, 1997)

Mahdollisia sovelluksia:
Kosmetiikkamainos tai kuntosalimainos

--------------------

 "Järkeni järjettömän ankara järkyttäminen jäytää järkeäni niin, että järkisyyt pakottavat minua valittamaan Teidän kauneuttanne."

Cervantes: Don Quijote (WSOY, 1999)(espanjankielinen alkuteos El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha ilmestyi vuosina 1605-1615)(suomentanut J.A. Hollo)

--------------------

"Kun Gregor Samsa eräänä aamuna  heräsi levottomista unista, huomasi hän muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi."

Franz Kafka: Muodonmuotos (novelli)(kirjassa Nälkätaiteilija - novelleja)(Gummerus, 1999)(saksankieliset alkuperäisnovellit ilmestyivät 1946)(suomennos Aarno Peromies)

--------------------

"Nyt arkussa maatessaan hänen ilmeensä oli lempeä, miellyttävä, jopa iloinenkin, aivan kuin hän olisi ollut hyvillään siitä, että vihdoinkin hänet pantiin sellaiseen koteloon, josta hän ei enää koskaan poistu. Niin, hän oli saavuttanut päämääränsä!"

Anton Tsehov: Koteloitunut ihminen (novelli)(kirjassa Suudelma ja muita novelleja)(WSOY, 1986)(suomennos Juhani Konkka)

--------------------

"Koti o mul niinkon toinen koti, ensmäst ei ol."

Heli Laaksonen: Lähtisiks föli? (Otava, 2015)

--------------------

(jatkoa tulossa)

6 kommenttia:

 1. Hauskoja!
  Minä hain juuri tänään kirjastosta Liksomin Väliaikaista. Otin samalla kirjan Maa, lyhytproosaa sekin, jonka olen lukenut kyllä joskus kauan sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väliaikaisessa on se mökinpolttokohtaus, koska remontointi ei onnistu. Loppupuolella kirjaa. Sitä ennen juodaan rutkasti erikoiskahveja. Tyyppillistä Liksomia.Mutta yritän ymmärtää, että joille sopii sittenkin paremmin se mökin remppaaminen... ;)

   Poista
  2. Meillä oli yksi iloinen mökinpoltto, kun yksi rötiskö, vanha sauna, joka oli nyt pystytetyn pienen vierasmökin tiellä mäiskittiin talkoilla palasiksi ja poltettiin. Minä toivoin aluksi, että salama löisi siihen varsinaiseen mökkiin ja päästäisiin mokomasta. Aluksi luulimme, että se ei ole korjattavissa. Minä en tykkää yhtään vanhojen rakennusten hajusta, onneksi on se pikkumökki, jossa minäkin luulen viihtyväni. ;)
   Kiva lukea Liksomin kuvaus...

   Poista
  3. Liksomin lyhytproosateksti on sivuilla 122-126. Huomioi myös erikoiskahvit: kapputsinot, lattet, esperessot, kaffeaulaitit, amerikaanot, sumpit, kafekreemit, plöröt, kaljupääkahvit, mokat, nokikahvit, konpannat ja triplaesperessot :D (kirjoitusasut Liksomilta)

   Ehkä vielä joskus tulee päivä, jolloin ymmärrän mökkeilyä...

   Poista
 2. Hauska idea :)
  t. Rosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rosa! ;) Kokoelmalle tulee jatkoa

   Poista