Sivut

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Otsikko on, mutta teksti puuttuu

Olen ilmeisesti seonnut kuuman... eiku kylmän kesän takia, koska aion liittää blogiini uuden osion. Sitaattikokoelman viereen aion laittaa osion nimeltä Otsikkovalikoima. Otsikkovalikoima sisältää listan mielessäni pyörineistä otsikkoideoista, joita en ole toteuttanut blogissani - vielä.

Suosikkiotsikkoni, johon ei ole varsinaista tekstiosuutta, on ehdottomasti:
Kykloopit, huomio!
Kykloopit, huomio! -otsikolla varustettu blogiteksti saattaisi liittyä kyklooppeihin (yksisilmäinen kreikkalainen tarujättiläinen) ja muihin antiikin ajan mytologisiin olioihin - tai parhaassaa tapauksessa tekstillä ei olisi mitään tekemistä kyklooppien kanssa eikä tekstissä edes mainittaisi kyklooppeja eikä edes missään vaiheessa selitettäisi otsikon merkitystä. Sairasta? Ehkä on, mutta jollain tavalla myös hauskaa.

Pidän myös kahvimainokselta kuulostavalta otsikosta:
Ammattitaidolla ja rakkaudella
Jos otsikko on tuollainen, mielestäni tekstin pitää olla siihen ironisessa suhteessa. Näin otsikoitu teksti voisi mahdollisesti käsitellä jotain karmivaa aihepiiriä, kuten sarjamurhaajia.

Ironinen otsikko olisi myös
Vanhuus ei tule yksin
Tällä tavalla otsikoidussa tekstissä minun olisi tarkoitus kirjoittaa siitä suomalaisesta murhaajamummelikirjasta, jonka nimeä en tietenkään muista tähän hätään. Kuokkamummo?

Jos jonain päivänä saan luettua körttiläistaustaisen Antti Holman esikoisromaanin Järjestäjä, kirjoittaisin siitä raamattuvaikutteisella otsikolla:
Antakaa meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen anttiholmamme

Yleensä kirjoitan näitä blogitekstejä aina jostain näkökulmasta, mutta jos jonain päivänä kirjoitan ilman mitään näkökulmaa, otsikkoni voisi olla:
Jotain

Erittäin raflaavalta kuulostaa mielestäni myös otsikko:
Elikkä-Tota-Noin-Kun-Mä-Siis-Meinaan
Näin hapuilevan puhekielisen otsikon jälkeen mahdollinen lukija olisi syytä yllättää erittäin varmalla ilmaisulla, jolloin otsikko ja muu kirjoitustyyli ovat ristiriidassa keskenään. Jostain syystä vain pidän ristiriidoista ja yllätyksistä.

Puolihullu kun olen, tunnen vetoa järjettömiin yhdistelmiin, esimerkiksi otsikko:
Mitä elefantit ajattelevat ihmisistä?
yhdistettynä tekstiin, jossa elefantteja ei olisi edes mainittu. Ihan vain joku random-teksti, johon olisi lätkäisty asiaankuulumaton otsikko perustelematta sitä mitenkään.

Otsikkovaihtoehto
Raidallisuuden käsite tieteessä
on peräisin eräästä unesta, jossa seisoin Akateemisen kirjakaupan näyteikkunan edessä ja katselin avaruusaiheisia kirjoja. Monien kirjojen kansikuvissa oli  kuvia tähtisumuista. Eräällä kirjalla oli yllä oleva nimi, mitä jäin ihmettelemään.

(otsikkovalikoima täydentyy sitä mukaan kun niitä tulee mieleeni)

8 kommenttia:

 1. Hauskoja! Jään odottelemaan tekstejä näihin otsikoihin. Kykloopit, huomio! (jonka jo vahingossa mielessäni käänsin Varokaa kyklooppeja!) varsinkin kiinnostaa. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Eiku ajattelin, että jos blogiani sattumalta lukisikin joku kyklooppi :D Eihän sitä koskaan tiedä. Olen nyt aivan onnessani, kun näytit vihreää valoa (pakko välillä käyttää tätäkin sanontaa)

   Poista
 2. No nyt on mistä valita. Mitäpä sitä muuta kirjoittamaankaan kuin otsikon! Tai jos oikein moderni haluaa olla, niin pitää huolen ettei otsikko vastaa juttua millään tasolla. Siinä mielessä kyllä otsikkoesimerkkisi juttuesimerkkeineen ovat ensiluokkaisia. :D

  Sisäinen romantikkoni riemastui etenkin Ammattitaidolla ja rakkaudella -otsikosta. Jään innolla odottamaan Josef Fritzl -tyylistä eroottista trilleriä! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi näppärä, postmoderni(?) ratkaisu voisi olla tosiaan pelkkä otsikko ja sen alla pelkkää tyhjää tilaa kymmenisen senttiä. Se saattaisi olla potentiaalisille kyklooppi-lukijoille huomattava pettymys. Jos jossain päin maailmaa lymyilevät kykloopit innostuvat, että ihanaa vihdoinkin kykloopeille omistettu blogiteksti ja sitten - ei mitään, damn! ;D

   Josef Fritzl-tyylinen eroottinen trilleri?!? Oikein pelästyin. Luulin, että huumorintajuni on mustaakin mustempaa, mutta kyllä sinulla on vielä astetta mustempaa ;D

   Poista
 3. Mjaa, tuota voisi kokeilla, joku oikein vetävä otsikko (Minulla se voisi olla tuo Vanhuus ei tule yksin) ja houkuttava kuva vetämässä lukijoita blogiin kuin mehiläisiä hunajakupille - ja sitten TYHJÄÄ!

  Ammattitaidolla ja rakkaudella, :)

  Yksi otsikko voisi olla Suuri Illusioni, mutta teksti hyvin arkista asiaa, esim. jonkin Pullakirjan esittely.

  Olet sinä kyllä melkoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MItäs fiksua vastaisin sinulle Marjatta? Juuri tällä tunnen itseni vajakiksi. Syytän matalapainetta.

   Uutena otsikkoidean olisi "Laatua kiroiluun, pliis!" Tämä teksti käsittelisi Hergen Tintti-sarjakuvia. Siellähän on kirosanana esim. ektoplasma. saattaisi kuulostaa hyvältä v-sanan tilalla: "Mistä ekstoplasmasta sä oikeen puhut?"

   Voisit hyvinkin yllättää tuolla pullakirjalla ja jännällä otsikolla;)

   Poista
 4. Hauska juttu - kiitos!

  Haastan sinut kolmen kirjan etsintään: https://tuijata.wordpress.com/2015/07/28/kolmen-kirjan-haaste/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan voihan, yritän nimittäin viettää vuonna 2015 haasteetonta vuotta. Katson haasteesi blogistasi, mutta vastaukseni saattaa hyvinkin olla: "Emmä jaksa"

   Poista