Sivut

maanantai 12. syyskuuta 2016

Uudet yhdyssanani

Tässä epätoivoinen yritykseni piristää itseäni: uudet yhdyssanani, jotka on luotu periaatteella:
velipuoli + puolikuu = velipuolikuu
koe-eläin + eläinpuisto = koe-eläinpuisto
alapesu + pesukone = alapesukone (eräässä lehdessä oli tämä oivallus)

Omat yhdyssanauutuuteni eri kategorioittain:

Tuotteet:
veriplasmatelevisio, persvakosametti, homoparitalo, sekundatuotevalikoima, aavesärkylääke, tuolinjalkaproteesi, verenpainepesuri, kuunpimennysverho, kukonaskelmittari, kirjankansitakki, marmorikuulalaakeri, anopinkielipeli, pyhiinvaelluskengät, tietoiskuporakone, syrjähyppynaru, osatotuusseerumi, tähdenlentokone, pilviharsokangas, muovipussilakana, tupakansavusauna,

Ilmiöt:
ryyppyputkiremontti, käteenveto-oikeus, rintavälikysymys, laatusarjatulitus, keksipakettimatka, tekosairasloma, jäidenlähtöselvitys, valorakettitiede, pingispallolaajennus, kolmiodraamanäytelmä, vähennyslaskuhumala, hiustenhoitotestamentti, ihmetekotaiteellisuus, oikosulkupalvelu, vankilapakoputki, tyhjäntoimittajakoulutus, laskuvarjohallitus, suihkusaippuaooppera, muodonmuutoshakemus, kissanpäiväohjelma, takinkääntäjäpalvelu, hameenhelmasynti, kallonpohjakosketus, infrapunasilmäisyys, hammaslääkäripelkokerroin, vaatimustasoristeys, peräänajokoulutus, aivopesuohjelma,

Ammatit ja työpaikat:
hanurinsoittokunta, johtoporraskäytävä, valelääkärikeskus, patalappuliisa, hätäpaskakuski, haarakonttorirotta, hautapaikkavahti, sekopääjohtaja, viikatemieskirurgi, aivovauriokorjaamo, kännipuukotuskulttuuriministeri, jääkausityöntekijä, tajunnanräjäytystyömaa, saksanpähkinäpuujalkavitsinikkari, jalkapuutarha, keskitysleirikoulu,

Kasvit ja eläimet:
ruokavaliohevonen, laihdustusopaskoira, mansikkarahkasammal, jöröjukkapuu,

Ruoat:
hiekkalaatikkoruoka, sakkolihakeitto, hullukaalikääryle, rasvamaksapihvi, kivespussikeitto, lankakeräkaali, merenvaahtokarkki,

Ihmistyypit:
lumiukkomies, kevytkermaperse, panssariketjupolttaja, hittisarjamurhaaja, rekisterikilpikonna, dieselmoottoriturpa,

Urheilu:
kaksoisleuanveto, kukkapenkkiurheilu, mehiläispesäpallo, 

Sanahirviöt:
koskenlaskukilpailukykysopimusneuvottelupaperi
jätteenkäsittelylaitoshoitopaikkakuntauudistus
vanerilautaselkänojatuolimatkailuministeriö

11 kommenttia:

 1. Kevytkermaperse on kätevä sana, ei ihan kermaperse, mutta vähän sinne päin, kun kerran on hyvinvointivaltion jäsen. Kevytkermaperseäidillä on varmaan lapselle maukkaat hiekkalaatikkoruuat mukana, kun lähtevät leikkikentälle.

  Persvakosametti kuulostaa niin romanttiselta... :D

  Tuija, kiitos! Nautin näistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa muistaa, että kevytkermaperse on täysin eri asia kuin kahvikermaperse puhumattakaan kuohukermaperseestä! Kuohukermapersepiireissä pyhiinvaelluskenkien käyttö on yleistä, kun taas kshvikermaperseskenessä jauhetaan aamusta iltaan käteenveto-oikeudesta.

   Muotihan on yleensä vain vanhojen ideoiden kierrätystä. Ehkä persvakosametti olisi jotain ihan uutta.

   Ei nämä yhdyssanani hirveästi piristäneet. Hävettää kun en saanut tarpeeksi kierroksia :-/

   Poista
 2. On kyllä mahtavia. Jokainen saa varmaan näistä omanlaisiaan mielikuvia.
  Verenpainepesuri tuo mulle mieleen erään tapauksen.Jouduin yöllä Kotkan keskussairaalaan kauheasta krampista jalassa. Olin istunut polvi toisen päällä, mitä ei tekonivellonkan omaava saisi pitkään tehdä, vaan jalat pitäisi pitää rinnakkain. No, se oli niin kauhea kipu, että luulin nivelen menneen pois sijoiltaan. Lääkäri kertoi, että jos näin olisi käynyt, niin kaikki osat olisi poistettu ja ennen uuden implantin asettamista lonkka olsi pesty p a i n e p e s u r i l l a!

  Minä en pääse irti tuon persvakosametin hienoudesta. Hiuksesi ovat silkkiä, oi armaani, poskesi pehmyttä persikkaa ja persvakosamettisi niin suloista ja sileää.

  Takinkääntäjäpalvelu olisi hyvä olla olemassa.

  Pitääköhän tehdä hiustenhoitotestamentti, jos vaikka balsamoivat meikäläisen, niin hlauan, että hiukset on aina hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tuurilla osuin melkein oikeaan! Olen kuullut, sairaalassa on robottileikkauskoneita (ei ehkä juuri tällä nimellä), niin miksei myös painepesureita.

   Minuun vetoaa myös monenlaiset rivoudet ja alatyylisyydet, mutta myös uskonnon ja kuoleman kanssa pelleily. Näin maallistuneina aikoina haluaisin nähdä urheilukaupassa pyhiinvaelluskengät.

   Eilen nauroin melkein kiippurassa ajatusta hiustenhoitotestamentista. Jos itse ei enää esim. aivokuolleena vihanneksena hengityskoneessa pysty enää huolehtimaan hiustyylistään, jonkun muun täytyy värjätä, raidoittaa, kihartaa, pestä ja föönätä. Ehkä sama meno jatkuisi vielä kuoleman jälkeen: vainajan hiusten pesu, kuivaus ja föönaus in kauan kun ruumis ylipäänsä pysyy kasassa! Todella irvokasta, tiedän.

   Hautapaikkavahdin työn kuvittelen kolmivuorotyöksi. Vahdit kyttävät haudalla, ettei vain a) hautaan työnnetä lisää vainajia omaisilta lupaa kysymättä tai b) haudassa olevaa vainajaa ei ryöstetä esim. nekrofilisiin tarkoituksiin. Jälleen todella sairasta, tiedetään. Tuntuu ettei näin kauheilla aiheilla saisi pelleillä, ettei vain viikatemies juonittele jotain pääni tai läheisten päiden menoksi... :-o

   Poista
  2. Aloin miettiä kuvitusta näihin yhdyssanoihisi, kaksoisleuanveto (uhrille kärsimys), pingispallolaajennus (kirurgi touhuaa pingispallon kanssa), syrjähyppynaru (naru mukaan, kun lähtee petoksen tielle), tyhjäntoimittajakoulutus (luokkahuone ja tyypit, innokas opettaja!)!

   Poista
  3. Olen itsekin miettinyt samaa. Hautapaikkavahdin pystyn visualisoimaan parhaiten. Hautapaikkavahti istuu taittotuolilla haudan edessä ja tarkkailee tilanteen kehittymistä hautausmaalla, kiikaroi mahdollisia rosvoja jne. Ongelmana on vain ruokatauko, kai silloin paikalle pyyhältää taottaja.

   Uutta yhdyssanaa pukkaa koko ajan: merenvaahtokarkki, tupakansavusauna, peräänajokoulutus, tajunnanräjäytystyömaa (tätä on vaikea kuvitella) ja saksanpähkinäpuujalkavitsinikkari.

   Poista
  4. damn: taottaja = tauottaja (onko tätäkään sanaa olemassa)

   Poista
  5. Merenvaahtokarkki on ihana sana.
   Yläkoulu on joskus tajunnanräjäytystyömaa. Luin juuri kuusamolaisen äidinkielenopettajan Petri Vartiaisen koulusta kertovan romaanin Miehen ryhti. Siitä tuli tämä mieleen ja muistan myös useita itse kokemiani tajunnanräjäyttäviä tilanteita luokassa.

   Poista
  6. Pidän merestä, erityisesti horisontin tuijottamisesta, mutta merenvaahtokarkissa maistuisi suola ja merilevä, hyi! Yläastekokemukseni muistutti keskitysleiriä. Keskitysleirikoulu?

   Uusia yhdyssanoja syntyy aina kun olen tylsistyneenä Helsingin joukkoliikenteessä ja käyn päässäni läpi eri vaihtoehtoja. Uusinta hottia: aivopesuohjelma, jalkapuutarha, jöröjukkapuu, dieselmoottoriturpa...

   Poista