Sivut

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Ilmaiseksi taidemuseoon?


TAIDEMUSEOT  - Suomi vs. Englanti

Olen äskettäin palannut Lontoon matkalta. Ilahduin, koska moni Lontoon taidemuseoista ei vaadi sisäänpääsymaksua. Ilmaiseksi pääsee ainakin The National Galleryyn, Tate Brittish- ja Tate Modern-museoon sekä Saatchi Galleryyn.

Suomessa puolestaan Kiasmassa tai Ateneumissa käynnistä saa pulittaa vähintään kymmenen euroa. Äskettäin näin niinkin kovan hinnan kuin 12 euroa sisäänpääsystä. Ainakin itselläni tuollainen rahastus saa kipukynnyksen ylittymään ja hengenahdistus alkaa vaivata. Kohtuuton pääsymaksu aiheuttaa myös stressiä, koska tietää, ettei näyttelyyn välttämättä voi mennä enää toista kertaa eli ensimmäisellä kerralla näyttelyssä on pystyttävä sisäistämään kaikki, aivan kaikki.

Tiedän, että Suomessakin on puhuttu näyttelyiden sisäänpääsymaksujen poistamisesta. Mutta mitään ei ole tapahtunut. Mielestäni on todella vastenmielistä mennä taidenäyttelyyn rahastuksen maku suussa. Monet eivät sellaisen kiristykseen suostu ja jättävät näyttelyt suosiolla väliin. Olen vakuuttunut, että jos maksu olisi edes kohtuullinen, museokäynnit lisääntyisivät huomattavasti ja museoiden kassaan ropisisi lisää rahaa.

Miksi ihmeessä Suomessa ei onnistu sama, mikä onnistuu Englannissa ja Ruotsissa? Molemmissa maissa rahaa kerätään vapaaehtoisilla lahjoituksilla. Lontoolaisten museoiden auloissa oli lasinen laatikko, johon museovierailijoita suostutellaan antamaan neljän punnan lahjoitus. Kai se on mukavampaa antaa rahaa vapaaehtoisesti kuin hampaat irvessä tähtitieteellisen pääsymaksun muodossa. Lontoon museoissa rahaa saatiin myös krääsän myynnissä (esimerkiksi kuvassa näkyvien kynien myynnillä).

Miksei sama onnistu Suomessa? Miksi Ateneumin ja Kiasman aulaan voi laittaa pömpeleitä, joihin voisi vapaaehtoisesti viskata muutaman kolikon? Eikö krääsänmyynnillä saisi kerättyä tarpeeksi rahaa museon pyörittämiseen? On se tietysti niinkin, että Kiasmaan ja Ateneumiin ei virtaa samanlaisia turistivirtoja kuin esimerkiksi The National Galleryyn, mutta kuitenkin. Entäpä Kiasman Ystävät- ja Ateneumin Ystävät -toiminnot? Eikö niilläkään saada kerättyä tarpeeksi rahaa? Eivätkö rahastukseen voisi osallistua eniten ne, joilla sitä rahaa on ja eikö tavallinen kansa ole syytä jättää rauhaa?

Lukisin mielelläni kommentteja aiheesta.

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä noista pääsymaksuista. Onhan noissa Lontoonkin gallerioissa joskus pääsymaksuja, jos on jokin kiertävä näyttely tmv. mutta silloinkin hinta on huokea eli vain muutamia puntia. Ja ne päänäyttelyt ovat sitten ilmaisia.

    Suomen kokoisessa maassa ei ehkä tosiaan täysi maksuttomuus toimisi, mutta luulen, että hintojen reipas alentaminen voisi lisätä kävijämääriä. Sellainen keräyslaatikko olisi myös ihan ehdoton! Lontoossa sellaisia on melkein joka paikassa - siis kasvitieteellisten puutarhojen kasvihuoneissakin. Mielellään sitä lahjoittaa pienen summan vapaaehtoisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keräyslaatikko on erittäin hyvä idea. En vain muista nähneeni sellaisia yhdessäkään suomalaisessa museossa. Mikseiköhän ole hankittu? Suomessa voisi aivan hyvin ottaa mallia ulkomailta. Vapaaehtoisessa lahjoittamisessa on aivan eri fiilis kuin pakollisessa maksamisessa. Miksei Suomessa voisi toimia yhdistelmä kohtuullinen pääsymaksu + vapaaehtoinen lahjoitus?

      Poista