Sivut

tiistai 28. elokuuta 2012

Suomireggaen purema


MUSIIKKI  ---  Jukka Poika: Yhdestä puusta (Suomen Musiikki Oy, 2012)

Jukka Pojan suomireggae on osunut viime aikoina kovaa. Jukka Pojan musiikki heiluttaa sekä tanssijalkoja että ihastuttaa sanoituksillaan, jotka ovat yllättävän raikkaita, kekseliäitä ja välillä myös hauskoja.

Lähes pakkomielteisesti olen kuunnellut kappaletta Älä tyri nyt, joka on melankolinen sanoituksiltaan ja säveliltään. Kun ensimmäisen kerran kuulin kappaleen, mahaani alkoi melkein vääntää kohta:

Pystymetsää ja laakeeta peltoo 
maisema herättää jumalanpelkoo
täällä taivas roikkuu uhkaavana
päittemme yllä

Maisema kuvastaa ilmeisesti Pohjanmaata, jossa en koskaan käynytkään, saatikka asunut niissä maisemissa. Mutta mielestäni laulussa on jotain universaalia, ja siksi siihen voi samastua kuka vain ja missä vain. Laulu kertoo vangiksi jäämisen kokemukseen liittyvästä ahdistuksesta ja halusta päästä pois. Tälläisiä tunteita voi kokea missä tahansa. "Pystymetsä" voi yhtä hyvin olla myös kerrostalojen betoniviidakko jossain kolkossa lähiössä. "Laakeat pellot" voivat olla kattojen meri ylimmästä kerrostalohuoneistosta nähtynä. "Taivaskin voi roikkua uhkaavana" missä päin maailmaa tahansa, myös auringonpaisteessa. "Taivas voi roikkua uhkaavana" ihmisen sisällä myös selittämättömän ahdistuksen takia, jolle ei löydy mitään selkeää ulkoista syytä.

Tekstini antaa ehkä väärän kuvan Jukka Pojan tuotannosta, jossa suurin osa lauluista ei ole melankolisia, vaan positiivisia. Mutta tämä on kuitenkin kappale, joka itseeni vaikutti voimakkaimmin.

PS. Koska tämä on "vain blogi", kirjoittelen loppuun unistani. Näin viime yönä ensimmäistä kertaa unen, jossa oli mukana musiikkia jopa kolmeen otteeseen: omituista pianon pimputusta, Abban Dancing Queen ja joku tuntematon, pateettinen sävellys. Olen todella tyytyväinen unieni "kehittymisestä", koska olen jo pitkään sadatellut unimusiikin puuttumista.

Uneni ovat "kehittyneet" myös hajujen osalta, koska hajuja on tullut lisää. Muistan kolme unta, joissa on ollut mukana hajuja. Yhdessä oli imelää kusenhajua, toisessa makealta appelsiinilta haisevaa kalmanhajua (tuskinpa kalma oikeasti tältä haisee) ja äskettäisessä unessa oli mukana tupakanhajua. Unessa olin lääkärin vastaanotolla, jossa lääkäri savutteli hillittömästi. Kieltäydyin tietysti maksamasta lääkärinpalkkiota ja marssin matkoihini. 

Olisi hauskaa kuulla muiden unista. Onko unissasi musiikkia vai pelkkää visuaalista matskua? Entä hajut ja tuoksut?

6 kommenttia:

 1. Pääsääntöisesti tykkään reggaesta, mutta tätä en voinut kuunnella alkua pidemmälle. Alkoi korvia särkeä - pahoittelut kaikille Jukkiksen ystäville.

  Minulla on useinkin laulua unissani. Usein laulan jopa itse: joskus osaan unessani laulaa, joskus en. Se vaihtelee. Kovasti toivon, etten laula unissani ääneen kuitenkaan. Ei ole mies kyllä valittanut. Sen sijaan puhun/huudan toisinaan unissani.

  Loppuun motkotus, anteeksi siitä: mutta tämä on nyt kolmas kerta, kun yritän saada nuo sanavahvisteet oikein.

  Haluankin kysyä onko välttämätöntä pitää niitä? Bloggerissa on hyvä roskapostisuodin eikä ainakaan minulla pääse ns. roskakommentit läpi, vaan menevät automaagisesti rodeen.

  Nyt kokeilen josko lykästäisi ja saisin nuo vahvisteet oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, että vastaan vasta nyt. Mitkä sanavahvisteet? En edes tiedä, mitä tarkoitat. Yritän selvitellä asiaa.

   Poista
 2. Minä en luokittelisi itseäni erityiseksi reggaen ystäväksi, mutta Jukka Pojasta pidän kovasti! Ja myös tästä kappaleesta, jonka kertosäe ja sanoitus ovat kiinnostavat ja mieleenpainuvat. Pidän myös niistä Jukka Pojan hyväntuulen kappaleista! :)

  p.s. Kannatan myös sanavahvisteen poistoa, kommentointi on paljon helpompaa ilman sitä.

  VastaaPoista
 3. En ole edes tiennyt mistään sanavahvisteesta. Ilmeisesti Blogger laittaa sen automaattisesti. Selvittelen, saako sen poistettua. Hyvä, kun sanoitte, koska itselleni ei tullut tuollainen mieleenkään.

  VastaaPoista
 4. Klikkasin asetuksiin ja valitsin kohdasta Sanavahvistus kohdan Ei. Toivottavasti toimii. Olen tosiaan ollut autuaan tietämätön sanavahvisteesta, koska en käy koskaan Asetus-valikossa. Todella hyvä, että huomautitte.

  Blogiini pitäisi saada myös Etusivu-linkki. Yritän saada sen aikaiseksi lähiaikoina. Yläkuva pitäisi myös vaihtaa.

  VastaaPoista
 5. Nyt toimii kommentointi ilman sanavahvistusta. :)

  VastaaPoista